Új évben új országos csúcs lesz a szegedi dobó célja

Atlétika. Fokozatosan közelíti meg a világbajnoki dobogó tetejét a súlylökő Márton Anita

Salánki Miklós – 2018.01.03. 01:04 –

Negyedszer lett Magyarországon az év atlétanője a súlylökő Márton Anita, nem érdemtelenül, hiszen nagyon sikeres idényt zárt. A Békéscsabai AC 28 éves versenyzője a fedettpályás Európa-bajnokságon megvédte a címét, a világbajnokságon pedig ezüstérmes lett.

Márton Anita 20180103 Márton Anita stabil tagja lett a nemzetközi élmezőnynek (Fotó: Reuters - Toby Melville)

− A hosszú és sikeres idény után mennyit pihenhetett, s mikor kezdte el a felkészülést?

− Igazából csak egy hétig nem edzettem, amikor az idény végén a párommal egy hétig üdültem Cipruson. Utána azonban mozogtam, a fiatalokkal készültem. Jókat fociztunk, tehát lazább volt, mint a felkészülési időszakban.

− A futballban milyen poszton játszik?

− Nem kapus vagyok. Talán védekező középpályás, de nagyon jó játék, más, mint az erősítőteremben birkózni a mázsákkal. Szeretünk focizni.

− Négy éve a londoni olimpián 17,48 méterrel kiesett, az idei londoni világbajnokságon 19,49-cel ezüstérmes lett. Hogyan jutott a középmezőnyből a dobogóra?

− Érdekes, hogy négy éve is majdnem annyit edzettem, mint most. Azóta azonban sok világkupa-versenyen indultam, rutinosabb lettem. Megtanultam elviselni az esélyesség terhét, az összpontosítás fontosságát. Azt szokták mondani, a női dobók 28–30 éves korukra érnek be. Ez rám is vonatkozik. 

− Mi lehet az oka, hogy negyven éve a cseh Helena Fibingerová 22,33 méteres világcsúcsot dobott, az idén pedig 19,94-gyel világbajnokságot lehetett nyerni?

− A hetvenes–nyolcvanas években még nem volt olyan szigorú és rendszeres a doppingellenőrzés, s ez meglátszott az eredményeken is. Most sokkal fejlettebbek az edzésmódszerek, de egyhamar senki sem fog 22 méter fölött dobni. Tehát egyértelmű, a tisztulási folyamat következménye, hogy az eredmények visszaestek ugyan, de versenyek izgalmasabbak lettek. Mert a nemzetközi élvonalba tartozó öt-hat versenyző közül bárki nyerhet. 

− Milyen a női súlylökés helyzete a sportágon belül?

− Ez egy nehéz téma. A dobószámok kezdenek háttérbe szorulni a futó- és az ugrószámok mögé. Pedig sokszor a súlylökés izgalmasabb, mint egy futóverseny, amelyet az esélyes végig vezetve megnyer. Nem tehetünk mást, mint lobbizunk a nagyobb megbecsülésért.

− Mennyire elégedett az elmúlt évvel?

− Amit edzőmmel, Eperjesi Lászlóval elterveztünk, az megvalósult. Sikerült megvédi a címemet a fedettpályás Európa-bajnokságon. A vb-re dobogós helyezést terveztünk, az olimpiai bronzérem után feljebb léptem, ezüstérmet nyertem. Egyetlen hiányérzetem azonban van, nem sikerült megjavítanom az országos csúcsomat. Majd az idén!

− Mit vár az új esztendőtől?

− Szeretnék a fedettpályás világbajnokságon jó formában lenni. A másik fontos versenyem a szabadtéri Európa-bajnokság lesz Berlinben. Mindkét versenyen legutóbb második lettem. A cél a dobogó tetejére jutni!