Trump, Putyin és Korea

Phenjanról és a kétoldalú kapcsolatokról tárgyalt az amerikai és az orosz elnök telefonon,miközben Szergej Lavrov amerikai beavatkozásról beszélt a moszkvai parlamentben

Ulicza Tamás – 2017.12.16. 01:12 –

Telefonon értekezett Donald Trump és Vlagyimir Putyin, a téma elsősorban Észak-Korea volt. Szergej Lavrov arról beszélt, hogy a katonai fellépés nem oldhatja meg a koreai válságot, és azzal vádolta a moszkvai amerikai nagykövetséget, hogy beavatkozik az orosz választásokba.
Elsősorban a koreai rendezésről tárgyalt Donald Trump amerikai és Vlagyimir Putyin orosz elnök telefonon – közölte péntekre virradóra a Kreml sajtószolgálata. A közlemény szerint a beszélgetést az amerikai elnök kezdeményezte, és „megvitatták a kétoldalú kapcsolatok időszerű kérdéseit, továbbá a helyzetet a válsággócokban, hangsúlyt fektetve a Koreai-félsziget nukleáris problémájának rendezésére” – áll a szűkszavú közleményben.

A Kreml tájékoztatása után a Fehér Ház is megerősítette közleményében, hogy a két elnök tárgyalt egymással, és Trump megköszönte Putyinnak azt, hogy szokásos év végi sajtótájékoztatóján elismeréssel szólt az Egyesült Államok gazdasági teljesítményéről.

Minden olyan forgatókönyv, amely katonai fellépéssel számol Észak-Korea ellen, katasztrófához vezetne – figyelmeztetett Szergej Lavrov orosz külügyminiszter pénteken az orosz parlament felsőházában. Az iráni nukleáris programról kötött megállapodás felrúgása rendkívül rossz jelzés lenne azok számára, akik bíznak a Koreai-félszigeten kialakult válság rendezésében – mondta.

Lavrov hangsúlyozta, hogy Moszkva kész a Washingtonnal való konstruktív együttműködésre, egyúttal sajnálkozását fejezte ki amiatt, hogy az Egyesült Államok moszkvai nagykövetsége „folyamatosan beavatkozik” az orosz választásokba. Moszkva nem kíván más országok ügyeibe beavatkozni, szemben Washingtonnal, amely exportálja a demokráciát, és konfliktusokat teremt – mondta az orosz külügyminiszter.

Igor Morgulov orosz külügyminiszter-helyettes az Interfax hírügynökség jelentése szerint pénteken közölte, hogy Moszkva nem hajlandó olyan új korlátozásokat elfogadni, amelyek megfojtanák az észak-koreai gazdaságot, de eleget tesz az ENSZ Phenjanra vonatkozó határozatainak.

Eközben Japán újabb szankciókat vetett ki pénteken Észak-Koreára, hogy elérje az 1970-80-as években elrabolt japánok szabadon engedését és az észak-koreai nukleáris és rakétaprogram leállítását.