Nem lehet kitoloncolni a hajléktalan EU-állampolgárokat

Döntött a londoni felsőbíróság

MH/MTI – 2017.12.14. 17:55 –

A londoni felsőbíróság megtiltotta a brit belügyminisztériumnak a szabad ég alatt alvó hajléktalan külföldi EU-állampolgárok kitoloncolását.

A tavaly kezdett kormányzati gyakorlat ellen - két, kitoloncolással fenyegetett lengyel és egy litván állampolgár panasza alapján - emberi jogi és jótékonysági szervezetek nyújtottak be keresetet, amelynek a londoni bírói fórum csütörtöki végzésében helyt adott.

A felsőbíróság indoklása szerint diszkriminációnak minősül, ha olyan külföldi EU-állampolgárokat, akik egyébként semmiféle bűncselekményt nem követtek el, a hatóságok csak azért köteleznek távozásra Nagy-Britanniából, mert nincs hol lakniuk.

A belügyminisztérium csütörtöki nyilatkozatában közölte: "csalódással" vette tudomásul a felsőbírósági végzést, de nem nyújt be ellene fellebbezést, hanem "alapos vizsgálat" után dönt majd arról, hogy milyen módosításokat kell végrehajtani az eddigi gyakorlaton.

A brit belügyi tárca a londoni felsőbíróság elé még a csütörtöki végzés előtt beterjesztett érvelésében hangsúlyozta: adatai szerint az utcákon alvó hajléktalanok száma 2010 és 2015 között országszerte 55 százalékkal, Londonban 91 százalékkal nőtt.

A közép- és kelet-európai EU-állampolgárok a közterületeken éjszakázó külföldi uniós hajléktalanok tíz százalékát tették ki 2007-ben, de arányuk tavaly már meghaladta az egyharmadot a minisztériumi adatok szerint.

A The Independent című liberális brit hírportál a londoni felsőbíróság csütörtöki végzését kommentálva hangsúlyozta: korábban az Európai Bizottság is megkérdőjelezte a brit belügyminisztérium kitoloncolási gyakorlatát, azzal az érvvel, hogy az EU-állampolgároknak jogukban áll más EU-országokban élni, "függetlenül attól, hogy hajléktalanok-e vagy sem".

A The Independent adatai szerint a brit EU-tagságról tartott - a kilépésre voksolók által szűk többséggel megnyert - tavalyi népszavazás óta meredeken növekszik a Nagy-Britanniából kitoloncolt külföldi EU-állampolgárok száma: a portál úgy tudja, hogy az elmúlt tizenkét hónapban ötezer külföldi uniós állampolgárt toloncoltak ki a brit hatóságok, 14 százalékkal többet, mint egy évvel korábban.