Észrevétlenül lett megbízható az elektronikus egészségügy

A rendszer, amelybe már szinte minden patika belépett, az indulás óta átesett néhány finomhangoláson, így mára optimálisra gyorsult a használata – mondta a miniszteri biztos

Jobbágyi Zsófia – 2017.12.14. 01:18 –

Körülbelül ötven patika nem csatlakozott még az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térhez, így ezek személyre szabott segítséget kapnak a belépéshez. Emellett a kormány tegnapi ülésén dönthetett arról, hogy az ápolók, orvosok és asszisztensek még idén megkapják plusz egyhavi bérüket.

patika 20171214 Jövőre online meghatalmazás is adható a receptkiváltáshoz (képünk illusztráció) (Fotó: Varga Imre)

Várhatóan minden gyógyszertár csatlakozik a december 15-i határidőig az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térhez (EESZT), a háromezer-egyszáz patika közül még körülbelül ötvennel van „valamilyen teendő” – tájékoztatott tegnap Vartus Gergely, a humántárca e-health koordinációjával kapcsolatos feladatok ellátásáért felelős miniszteri biztosa. Közölte, a még nem csatlakozott gyógyszertárak mindegyikének személyre szabott, szoros támogatást adnak annak érdekében, hogy időben megkezdhessék az elektronikus rendszer használatát. Vartus emlékeztetett rá, a határidőt követően a be nem lépett patikák nem fogják tudni elszámolni elektronikus vényeket. Hangsúlyozta azt is, hogy a november 1-jei éles indulás óta átesett az EESZT néhány verziófrissítésen, finomhangoláson, amelynek eredményeként „valóban rendkívül gyors válaszidejű üzemmenetet sikerült létrehozni”. Mindezeket úgy hajtották végre, hogy az felhasználói oldalról észrevétlen maradjon. Szabó Bálint, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ főosztályvezetője ennek példájaként említette, hogy bizonyos változtatásokat hétvégén, nyitvatartási időn kívül hajtottak végre. Kiemelte, hogy a gyógyszertárak a papíralapú recepteket továbbra is hagyományos módon számolhatják el, de felhívta a figyelmet arra is, fontos, hogy a felhasználók mihamarabb jelezzék, ha a rendszerrel problémájuk van, mert csak ennek ismeretében kérhetik a javítását a gyártótól.

Bejelentette, december közepén újabb funkciókkal bővül a rendszer, jövőre pedig e-mail mellett sms-t is kapnak a páciensek, ha egészségügyi dokumentumuk keletkezik, valamint elektronikusan is lehet meghatalmazást adni e-recept kiváltására. Arra a kérdésre, hogy az EESZT-ben összegyűjtött adatokat később statisztikai céllal használhatják-e, a főosztályvezető elmondta: a hatályos törvényi szabályozást módosítani kellene ennek érdekében, mert jelenleg csak ellátási céllal férhetnek hozzá az orvosok az adatokhoz.

Ugyancsak ehhez kapcsolódik, hogy lapinformációk szerint a tegnapi kormányülésen dönthettek arról, az ápolók, orvosok és asszisztensek még karácsony előtt kapjanak plusz egyhavi bért az érdekvédők és szakszervezetek korábbi követelései alapján.