Kevesebb bürokrácia

Digitális egyeztető felület az építések engedélyezésére

Viland Gabriella – 2017.12.14. 00:39 –

Országos digitális egyeztető felületen zajlik majd az építkezések minden korábbi papíralapú engedélyeztetése a jövő évtől, amennyiben a parlament is elfogadja az erről szóló előterjesztést – adta hírül a Magyar Távirati Iroda.

A nemzeti építészetpolitikában meghatározott bürokráciacsökkentő célkitűzések szerint a felület mindenki számára átlátható, egyszerű és érthető lesz, és jelentősen gyorsítja az ügyintézést – mondta tegnap Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára az M1 csatornán.

Az idén megszűnt az engedélyeztetési eljárás a háromszáz négyzetméter hasznos alapterületet meg nem haladó lakóházak építésénél, s azóta már meghaladta a harmincezret a bejelentések száma – tette hozzá az államtitkár. Majd kitért a digitalizáció előnyeire, amellyel szerinte rugalmasabbá, hatékonyabbá válik az ügyintézés minden területen. Mint mondta, ezzel időt és energiát spórolhatnak az ügyfelek.

A Miniszterelnökség parlamenti államtitkára beszélt egyebek mellett arról is, hogy a digitális felület javítja az ország régiós versenyképességét is, azáltal, hogy az ipari beruházásoknál megjeleníthetővé válik a befektetők részére, hogy az ország melyik pontján milyen befektetést lehet a leggyorsabban végrehajtani. Mint mondta, az építészek már november óta a digitális felület használatával dolgoznak.

Csepreghy Nándor úgy fogalmazott, hogy a parlamentnek beterjesztett törvényjavaslatban egységesítik a területrendezést is. Ha ezt elfogadják, akkor a régióban Magyarország áll át először a digitális építészetre – hangsúlyozta.