Kutya-macska barátság: Reménytelen az ellenzéki összefogás

A Századvég felmérése szerint a legtöbb szavazó inkább lemondana a voksolásról, mint hogy egy másik párt jelöltje mögé álljon

MH/origo.hu – 2017.12.13. 16:20 –

A Századvég legfrissebb kutatása szerint a bizalmi válságba süllyedt baloldalon és a Jobbiknál a választók többsége inkább lemondana a szavazásról, ha az ellenzék egy-egy közös jelöltet támogatna a választásokon.

Ezt a forgatókönyvet támasztja alá a szentendrei és a solymári időközi választások eredménye is: mindkét választás a Fidesz fölényes győzelmével zárult, annak ellenére, hogy az ellenzék egységesen kiállt egy közös jelölt mellett. A Századvég kutatása azt vizsgálta, hogy mi történne, ha a teljes ellenzék egyetlen jelöltet támogatna.

Egy közös, MSZP-DK színekben induló jelölt támogatása esetén az MSZP és a DK szavazói körében csökkenne a jelöltbe vetett bizalom, a Jobbikosok háromnegyede pedig nem lenne egy ilyen jelöltre szavazni, huszonnyolc százalékuk pedig ezen forgatókönyv esetén inkább a Fideszt választaná.

Ha a teljes ellenzék egy Jobbikos politikust támogatna, még erősebb lenne a lemorzsolódás: a Jobbikon kívül az összes párt a szavazótáborának legalább kétharmadát veszítené el.

Egy LMP-s jelölt állítása esetén a Jobbik szavazóbázisának 61 százaléka mondana búcsút a pártnak, az MSZP-seknek pedig közel a fele tartana elfogadhatatlannak egy hasonló együttműködést.