Az Erzsébet-utalványok felét már kézbesítették

Rétvári Bence: Megszorítások és egyhavi nyugdíj elvétele helyett tízezer forint értékűkarácsonyi ajándék jár, és az országban először prémiumot kaptak az idősek

M. Orbán András – 2017.12.08. 01:30 –

Az Erzsébet-utalványok felét már megkapták az érintettek vagy megpróbálták nekik kézbesíteni, karácsonyig pedig minden nyugdíjas kézhez kapja az utalványokat. A posta a vállalatnál fennálló munkaerőhiányon is enyhített, nemrégiben hatszáz új dolgozót vettek fel.

Rétvári Bence 20171207 Rétvári Bence: Ha jobban mennek a dolgok, mindenki érezze az ország erősödését (Fotó: Bodnár Patrícia)

Még nagyjából két hétig zajlik a 2,7 millió nyugdíjasnak szánt Erzsébet-utalványok kézbesítése – mondta tegnap Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériuma parlamenti államtitkára a posta sajtótájékoztatóján. Úgy fogalmazott, ha Magyarországon végre „jobban mennek a dolgok”, akkor mindenki érezze az ország erősödését, ezért kapnak – ahogyan tavaly – idén is tízezer forintos Erzsébet-utalványt a nyugdíjasok. Emlékeztetett, volt időszak, amikor megszorításokról és egyhavi nyugdíj elvételéről beszéltek, most viszont nyugdíjprémiumot fizetnek és utalványokat kézbesítenek. Megjegyezte, nyugdíjprémiumot Magyarország történetében először idén fizettek ki. Panulin Ildikó, a posta szóvivője azt mondta, november 26-án kezdték meg az utalványok kézbesítését, ennek aránya negyvennyolc százalékon áll, ami azt jelenti, hogy a kedvezményezettek csaknem fele megkapta, vagy legalább megpróbálták hozzá eljuttatni.

Elmondta azt is, hogy akit nem találnak otthon, értesítőt kap, az utalványokat pedig tíz munkanapig őrzik meg, ha ez idő alatt sem veszi át az érintett, visszaküldik a Magyar Államkincstárnak.

A posta szóvivője hozzátette, karácsonyig biztosan minden érintett kézhez kapja az utalványokat. Kérdésre válaszolva elmondta, a posta idén tavasszal kezdett nagy munkaerő-toborzásba, ennek eredményeképpen több mint hatszáz dolgozót vettek fel, akik a karácsonyi időszakra már mindannyian munkába álltak. Ennek ellenére bizonyos régiókban van, illetve lehet hiányzó munkaerő. A Magyar Hírlap kézbesítésekre vonatkozó kérdésére a szóvivő azt mondta, nagyjából egy éve a postások csak meghatározott mérethatárokon belüli küldeményeket kötelesek magukkal vinni, a többiről minden esetben értesítést hagynak akkor is, ha történetesen a címzett otthon van. Ezzel a szóvivő szerint az olyan eseteket kerülik el, amikor a küldemények kilógnak a postaládából vagy belepasszírozzák őket, utóbbi miatt pedig megsérülnek.

Rétvári Bence ugyancsak kérdésre válaszolva kifejtette, több mint 27 milliárd forint az utalványok értéke, és valamivel több mint kétmilliárd forint az eljuttatás és gyártás költsége, ugyanakkor az egészen pontos postai díjakat csak azután lehet megmondani, ha már valamennyi utalványt kézbesítették.

Ahogyan írtuk, az utalványok tízezer forintos összege négy darab kétezer, és két darab ezer forintos címletből tevődik össze, és a jövő év utolsó napjáig lehet felhasználni. A televízióban a héten látható a felhasználással kapcsolatos sorozat, amelyben a kézbesítésről, a címletekről és a beváltóhelyekről adnak az érintetteknek átfogó tájékoztatást. Fontos, hogy az utalványokat csak élelmiszerre vagy élelmiszer-alapanyag vásárlására lehet felhasználni a kijelölt helyeken, emellett meleg étel, készétel is vásárolható belőlük.