Érdemes tanulmányozni a hitelszerződéseket

Jegybanki iránymutató segíthet a megfelelő termék kiválasztásában

Gazsó Rita – 2017.12.08. 01:22 –

A fogyasztási hitelek átgondolt felvételére biztat az ünnepi vásárlásokkor a Magyar Nemzeti Bank (MNB). A pénzügyi döntéseket idén is kommunikációs kampánnyal segíti a jegybank.

Karácsonyi vásárláskor érdemes átgondoltan dönteni a fogyasztási hitelek felvételéről. Az egyes hiteltípusok, mint a hitelkártya, személyi kölcsön, áruhitel, zálogkölcsön, folyószámlahitel eltérő jellemzői miatt fontos a szerződések alapos áttanulmányozása, és a felhasználási célhoz leginkább igazodó hiteltermék kiválasztása – olvasható a jegybank tegnapi, lapunkhoz eljuttatott közleményében. Mivel a fogyasztási hitelek költségei jelentősen eltérhetnek, az MNB szerint a felvétel előtt több intézmény ajánlatát is érdemes összevetni. Emlékeztetettek: a teljes hiteldíjmutató (thm) értéke a személyi kölcsön esetében maximum 24,9 százalék lehet, szemben az egyéb fogyasztási kölcsönökkel, amelyeknél 39,9 százalék a plafon.

A megfelelő termék kiválasztásához segítséget nyújt az MNB honlapján elérhető hitelválasztó alkalmazás is, amely a hazai pénzügyi intézményeknél elérhető valamennyi fogyasztási hitel kondícióját tartalmazza. A jegybanki alkalmazás december eleji adatai szerint számos pénzügyi intézménynél már tizenöt százalék körüli thm-mel is elérhetők személyi kölcsönök, míg a hitelkártyák thm-je jellemzően harminc százalék felett van. Az áruhitelek átlagos thm-je huszonkét százalék körüli, de három intézmény kínálatában nulla százalék thm értékű konstrukció is szerepel – hangsúlyozta a jegybank.


Csökkentek a devizatartalékok

Az októberi 333 millió euró emelkedés után novemberben 388 millió euróval csökkentek a jegybank nemzetközi tartalékai és 22,171 milliárdot tettek ki a hó végén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) tegnap publikált előzetes adataiból. A devizatertalékok egy év alatt 2,980 milliárd euróval csökkentek, amiben egy 25 milliárd jen összegű tízéves kötvény lejáratának lehetett szerepe. Ez 190 millió euróval terhelte meg a devizatartalékot. A múlt hónapban az MNB forintlikviditást nyújtó, finomhangoló, devizaswap kamatcseretenderein 93 milliárd forinttal növelte a bankrendszer forintlikviditását, amivel mintegy háromszázmillió eurónyi deviza került a jegybankhoz.