Évek óta várják a kártérítést a meggyilkolt Szögi Lajos árvái

A lincselést elkövetők közül ketten már korábban szabadultak, két társuk is hamarosan kijöhet a rácsok mögül, de mivel vagyontalanok, nem fizettek a családnak

Pataki Sára – 2017.12.08. 01:08 –

Semmit nem kapott a neki megítélt kártértérítésből az Olaszliszkán meglincselt Szögi Lajos családja, miközben az elkövetők közül már ketten szabadlábon vannak. Kovács Kázmér szakjogász szerint a sértett családja követeléssel élhet az államnál.

Az olaszliszkai tragédia 2006 októberében történt: a szabályosan közlekedő Szögi Lajos autója előtt átszaladt, majd elesett egy tizenegy éves kislány. A férfi megállt, hogy megnézze, nem esett-e baja, ekkor a gyerek rokonai, ismerősei rátámadtak, és két kislánya szeme láttára agyonverték. Jogerős ítélet 2009-ben született. A család ügyvédje, Helmeczy László a Blikknek úgy nyilatkozott, hiába kaptak papíron pénzt, valójában semmi se jutott nekik belőle.

A kártérítés azért maradt el, mert a büntetőperekben zárolják az elkövetők vagyonát, abból először a nyomozás és a bírósági per költségeit térítik meg az államnak és csak ezután következhetnek az áldozatok. Az olaszliszkai elkövetők pedig vagyontalanok, ha végeznek is munkát a fogva tartásuk alatt, abból semmi nem jut a sértetteknek – írja a lap.

Kovács Kázmér ügyvéd, szakjogász lapunknak elmondta, ha az elítéltek vagyonelkobzásban is részesültek és fizettek is az államnak, akkor a család az államnak az elítéltektől elkobzott vagyon erejéig bejelenthet követelést, de csak akkor. Ilyen esetben a sértettek igénye meg kell, hogy előzze az állam ilyen igényét, ezért Szögi Lajos özvegye és árvái a sikerben bízva, jogosan kérhetik, hogy az állam az elkövetőkön esetleg vagyonelkobzás címén behajtott összeget fizesse ki nekik. Amennyiben az elítélteket más bűncselekmény nem terhelte, és vagyonelkobzás nem történt, a károsultak nem jutnak pénzhez. Hozzátette, arra már a perindítás előtt számítani lehetett, hogy a negyvenhat millió forintos kártérítési összeget bizonytalan, hogy az elkövetők meg tudják-e majd fizetni.

Közben a gyilkosok közül ketten már szabadultak, ketten pedig hamarosan kikerülhetnek a rácsok mögül. Megrázó része az ügynek, hogy míg a bántalmazáskor a pedagógus szíve állt meg, a támadáskor az autóban ülő lánya jelenleg már orvosként szíveket gyógyít.