Súlyos csapás oroszok millióira

Sportpolitika. Dmitrij Medvegyev szerint a NOB szigorú büntetésével hatást akar gyakorolni az elnökválasztásra

MH-összeállítás – 2017.12.08. 01:00 –

Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök azzal vádolta meg a Nemzetközi Olimpiai Bizottságot (NOB), hogy a testület az Oroszországot a phjongcshangi téli olimpiáról kizáró határozatának időzítésével hatást akart gyakorolni a közhangulatra a márciusi orosz elnökválasztás előtt.
A csütörtöki moszkvai kormányülésen fontos téma volt a NOB döntése, amellyel kapcsolatban Dmitrij Medvegyev ismételten tagadta, hogy Oroszországban államilag támogatott doppingolás folyt. A miniszterelnök azt hangoztatta, hogy a NOB döntése az oroszok milliói számára súlyos csapást jelent. Sok sportoló számára pedig tragédia, mert a dél-koreai olimpia lehet az utolsó éremszerzési esélyük. Azt mondta, a kabinet támogatni fogja azokat a sportolókat, akik úgy döntenek, hogy egyéni alapon részt kívánnak venni a téli játékokon, ha erre megkapják a nemzetközi engedélyt. Senkinek sincs joga ennek az ellenkezőjére utasítani őket - jelentette ki Medvegyev. Sőt, az orosz kormány támogatni fogja azokat a sportolókat is, akiket a NOB megfosztott az olimpiai szereplés lehetőségétől. Az eltiltott versenyzők anyagi, szakmai és foglalkoztatási támogatásának szándékát Vitalij Mutko sportért felelős miniszterelnök-helyettes is megerősítette a kormányülés utáni sajtótájékoztatóján. Az olimpiáról kitiltott Mutko azt is bejelentette, hogy kész bármelyik pillanatban visszavonulni, ha ez bárkinek is a hasznára válik, vagy ha szükséges.

Medvegyev elrendelte, hogy a moszkvai doppingellenes központ fél éven belül váljon a Lomonoszov Moszkvai Állami Egyetem (MGU) szervezeti egységévé. Az erről szóló, az orosz kormány honlapján megjelent dokumentum szerint a szervezeti átalakítás célja a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) azon követelményének teljesítése, hogy a nemzeti központok pénzügyi és gazdálkodási szempontból váljanak függetlenné. A WADA novemberben elmarasztalta az Orosz Doppingellenes Ügynökséget (RUSADA) amiért az nem ismerte el nyilvánosan, fenntartások nélkül a Richard McLaren vezette független vizsgálóbizottság jelentésének következtetéseit, amelyek szerint Oroszországban államilag támogatott, rendszerszintű doppingolás zajlott. A RUSADA emellett nem engedett hozzáférést a WADA-nak a moszkvai laboratóriumban őrzött doppingtesztmintákhoz, arra hivatkozva, hogy azokat az orosz Nyomozó Bizottság ellenőrzi.