A kormány ellenezné a romák támogatására szánt uniós források csökkentését

A bevándorlók integrációját külön keretből kell megoldani - szögezte le Balog Zoltán

MH/MTI – 2017.12.07. 18:28 –

Sokat javultak a romák foglalkoztatási mutatói az utóbbi években Magyarországon, ennek dacára a kormány ellenzi, hogy a következő európai uniós finanszírozási ciklusban a migránsok integrációjára csoportosítsanak át pénzeket a szegénység felszámolására, illetve a romáknak szánt alapokból - jelentette ki Balog Zoltán csütörtökön Brüsszelben a foglalkoztatásért és szociális ügyekért felelős uniós miniszterek ülése után.

Az emberi erőforrások minisztere sajtótájékoztatóján leszögezte, hogy a bevándorlók integrációját külön keretből kell megoldani, a szegénység felszámolására, a hátrányos helyzetűek, köztük a romák megsegítésére fordított összegeket pedig szinten kell tartani 2020 után is.

Hozzátette, az ülésen téma volt az Európai Bizottság azon javaslata is, amellyel "köteleznék" az apákat, hogy menjenek el gyermekgondozási szabadságra, mert ha nem teszik, akkor ezt a szabadságot elvennék a családtól, azaz az anya sem vehetné ki. A magyar kormány azonban ezt nem tudja elfogadni - emelte ki Balog Zoltán, komikusnak nevezve, hogy "ilyen módon próbálnak beleszólni a családok életébe".
"Mi, magyarok a szabadság pártján vagyunk ebben az ügyben is, a szabad választást támogatjuk" - mondta.

A miniszter arról számolt be, hogy a csütörtöki tanácsülésen szóba került az a vita is, amely Magyarország és Ausztria között bontakozott ki, amiért Bécs "el akarja venni a családtámogatások egy részét a magyar munkavállalóktól". Mint közölte, ezt sok tagország nem tartja helyesnek, és a bizottság is hajlik az úgynevezett indexálás - a származási ország viszonyaihoz igazítás - mértékének csökkentésére.