A lengyeleket is legyőzte a magyar válogatott

Kim Rasmussen együttese bejutott a nyolcaddöntőbe a női kézilabda-világbajnokságon

MH/MTI – 2017.12.07. 15:35 –

A magyar női kézilabda-válogatott 31-28-ra legyőzte a lengyel csapatot csütörtökön a Németországban zajló világbajnokság csoportkörének negyedik fordulójában, ezzel biztosította helyét a nyolcaddöntőben.

magyar lengyel leadIsmét győzelmet aratott a magyar csapat. Fotó: MKSZ/Kovács AnikóA kezdés előtt egyszerű volt a forgatókönyv: amelyik csapat nyer, az biztosan a nyolcaddöntőbe jut. A meccs másik pikantériája, hogy a magyarok szövetségi kapitánya, Kim Rasmussen most találkozott először ellenfélként a lengyelekkel, akikkel az előző két világbajnokságon egyaránt negyedik lett, és 2015-ben éppen a magyar válogatottat búcsúztatták a nyolcaddöntőben.

A lengyelek két góllal, a magyarok két kapufával kezdték a meccset, aztán az ötödik percben már döntetlen volt az állás (2-2). Bíró Blanka egyre jobban védett, és bár társai a másik kapu előtt ezúttal is túlságosan statikusan támadtak felállt védőfallal szemben, elszántabban, tudatosabban kézilabdáztak, mint korábban.

A magyar együttes a 15. percben vezetett először (7-6), és a hibák mellett a játékosoknak ebben az időszakban olyan leleményes, extra megoldásaik is voltak, amik eddig hiányoztak tőlük.

Kim Rasmussen büszke tanítványaira 
"Nagyon büszke vagyok a lányokra, végig kontrollálták a mérkőzést, megérdemelték a sikert. Érzelmileg nem volt számomra könnyű a meccs, hiszen először találkoztam ellenfélként a lengyelekkel, de ezt ki kellett zárnom" - nyilatkozta a magyar szövetség honlapjának Kim Rasmussen szövetségi kapitány.

Az ellenfél nyolc percen keresztül nem talált a hálóba - Bíró egy büntetőt is hárított -, a magyar válogatott viszont sorozatban négyszer is, így sikerült növelni a különbséget (11-8). A korábban szintén hiányolt pontos átlövésekre sem lehetett panasz, elsősorban Kovacsics Anikó remekelt ebben a játékelemben, csapata pedig kettővel vezetett a szünetben (13-11).

Magyar védésekkel és gólokkal indult a második felvonás (17-12), és a védekezés stabilitása, illetve a támadások lendülete a folytatásra is megmaradt (24-16). A 45. percben Kisfaludy Anett piros lapot kapott, mert védekezés közben megütötte a lengyel csapatkapitány, Karolina Kudlacz-Gloc arcát

Az ápolás miatti kényszerszünet nem zavarta meg a magyarokat, szép gólokat lőttek. Később - magabiztos előnyük tudatában - elrontottak néhány akciót, ezt kihasználva a lengyelek csökkentették a különbséget (29-24), de az egyenlítésre nem volt esélyük.

Kovacsics Anikó: Igazi csapatként küzdöttünk
"Nagyon boldog vagyok, igazi csapatként küzdöttünk, nagyon jó ezzel a társasággal együtt győztesnek lenni" - mondta Kovacsics Anikó, a válogatott irányítója a találkozót követően.

A lengyel csapat legeredményesebb tagja Kudlacz-Gloc volt nyolc góllal, a meccs legjobbjának pedig Kovacsics Anikót választották.

A magyar szövetség statisztikája szerint a két csapat 81. alkalommal találkozott egymással, tíz lengyel győzelem és négy döntetlen mellett ez volt a 67. magyar siker. A mieink szombaton a világ- és Európa-bajnok norvégoktól 30-22-re, vasárnap a svédektől 25-22-re kaptak ki a B csoportban, kedden 33-15-re legyőzték Argentínát, következő ellenfelük pedig Csehország lesz pénteken 18 órától. A nyolcaddöntőbe az első négy helyezett jut.

Női kézilabda-világbajnokság, 4. forduló, B csoport:
Magyarország-Lengyelország 31-28 (13-11)
Bietigheim-Bissingen, 1700 néző, v.: Alpaidze, Berezskina (oroszok)
Lövések/gólok: 49/31, illetve 48/28
Gólok hétméteresből: 2/2, illetve 4/2
Kiállítások: 8, illetve 2 perc

Magyarország: 
Bíró - Bódi 5, Kovacsics 8, Szekeres 1, Kisfaludy 2, Klivinyi 3, Schatzl 4. Cserék: Görbicz 5, Mayer, Szucsánszki, Háfra 1, Szöllősi-Zácsik 1, Mészáros, Kovács A., Lukács 1