„A Soros Alapítvány sokat tett a rendszerváltásért”

A Republikon Soros és Magyarország kapcsolatáról tartott konferenciát

MH/MTI – 2017.12.07. 15:07 –

A Republikon Alapítvány kuratóriumi elnöke szerint kevés olyan szervezet van, amely annyit tett, annyit segített a rendszerváltásban, mint a Soros Alapítvány.

A Republikon Intézet Soros György és Magyarország címmel rendezett csütörtökön konferenciát Budapesten, ahol Horn Gábor azt mondta: az 1980-as években indult program támogatásainak odaítélésekor "nem jött megrendelés, nem volt elvárás, az volt a feladatunk, hogy ezt a pénzt a leghatékonyabban használjuk fel".
Hozzátette: a '90-es évek közepén, amikor Soros György úgy ítélte meg, hogy a rendszerváltás politikai része lezárult, és Magyarországon felrajzolódott egy nyitott, nyugatias társadalom képe, a közoktatás és az egészségügy felé fordult. Ekkor olyan rendszereket (például internetkapcsolattal rendelkező számítógépeket adtak iskoláknak), amelyeket még a felső középosztály tagjai sem engedhettek meg maguknak.
Horn Gábor szerint "döbbenetes", ami ma Magyarországon folyik, ugyanis "iszonyatos károkat okoz az a politikai hecckampány, az a gyűlöletkeltő, hagymázas hazugságtömeg", amelyet szerinte rövid távú politikai érdekek motiválnak.

Vámos Tibor akadémikus, az első MTA-Soros Alapítvány Bizottság tagja szerint  "erős hatalmi rendszerekben" mindig a belső feszültségekből indul általában a megújulás.

Vecsei Miklós, a kilencvenes években a szociális programok munkatársaként tevékenykedő szociálpolitikus - a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke - a Soros-támogatásról szólva kettős célra hívta fel a figyelmet: segíteni a rászorulóknak és felerősíteni a hangjukat.