Soros emberei újabb támadást indítanak Magyarország ellen

Szijjártó: Nem fogadjuk el, hogy folyamatos fenyegetésben éljünk

MH – 2017.12.07. 09:20 –

Magyarország súlyos vitában áll az Európai Parlament belügyi, állampolgári jogi és igazságügyi bizottságával (LIBE) az illegális bevándorlás ügyében, amely meghatározó sorskérdés a kontinens jövője szempontjából - közölte csütörtökön Szijjártó Péter a testület brüsszeli ülésén. A külügyér továbbá elmondta: senki nem állítja, hogy minden migráns terrorista lenne, de az elmúlt évek ellenőrizetlen bevándorláshulláma igenis lehetőséget kínált a terrorcsoportoknak arra, hogy eljuttassák a tagjaikat Európába. Tény, hogy jelentősen növekedett a terrorveszély az utóbbi időben - mutatott rá.

Szijjártó: Teljesen mást gondolunk nemzetről, hagyományok tiszteletéről, határvédelemről és biztonságról

Mi, magyarok soha nem tértünk ki a vita elől - mondta Szijjártó Péter a magyarországi demokrácia helyzetét vizsgáló csütörtöki meghallgatáson. A külügyminiszter szerint az unióban mindenkinek joga van ahhoz, hogy elmondja a saját álláspontját. Rendkívül antidemokratiksunak tartanánk, ha egy nemzettől elvitatnák a jogot attól, hogy képviselje a saját álláspontját - mutatott rá a külügyér.

Az álláspontok a legtöbb kérdésben rendkívül távol esnek egymástól, "teljesen mást gondolunk nemzetről, hagyományok tiszteletéről, határvédelemről és biztonságról".

A képmutatás és a politikai korrektség kezdi eluralni a párbeszédet

Úgy tűnik rengeteg kérdésben teljesen mást képviselünk, és a magyar embereknek nem tetszik, amikor Magyarországot támadják Önök, és lehet az sem fog tetszeni, amit mondani fogok - mondta Szijjártó.

Az elmúlt években hazánk mindent megtett, hogy hozzájáruljon az unió fejlődéséhez, és visszaszerezze elveszített versenyképességét.

Szijjártó szerint 2010-ben az IMF lélegeztetőgépén volt az ország, akkor Magyarország kormánya meg tudta újítani az országot. A magyar emberek összefogtak és bebizonyították, hogy van kiút. A képmutatás és a politikai korrektség kezdi eluralni a párbeszédet - mondta a miniszter.

szijjártóFotó: MTI/KKM Mi nem fogadjuk el, hogy folyamatos fenyegetésben éljünk

Szijjártó Péter elmondta, súlyos veszély az illegális bevándorlás. Európában olyan terrortámadások történtek, amiben több mint 300 ember meghalt. Mi nem fogadjuk el, hogy folyamatos fenyegetésben éljünk, úgy gondoljuk az illegális bevándorlást meg kell állítani - mondta a miniszter. Szijjártó közölte, hogy hazánk mindig minden feltételnek megfelelt. A miniszter elmondta, hogy pont a LIBE bizottság döntött arról, hogy felős korlát nélküli bevándorlást akar, ami egyezik Soros György véleményével. Mindez veszélyes Európa számára - tette hozzá. 

A magyar emberek nemet mondtak a kötelező betelepítésre, és a kormány a magyar emberek akaratát képviseli - mondta Szijjártó. Továbbra is harcolni fogunk a magyar emberek biztonságáért - tette hozzá. Szijjártó Péter szerint az ehhez szükséges vitákat megvívják eddig is, és a jövőben is meg fogja vívni. A vita ténye nem rossz, mivel ez azt jelenti, hogy demokrácia van.

A Helsinki Bizottság a menekültek oldalán áll

Pardavi Márta, a Magyar Helsinki Bizottság képviselője arról beszélt, hogy a szervezete a menekültek jogait képviseli. Úgy látja, hogy a jogállamiság és az emberi jogok olyan fontos értékek, amik az unió alappillérei. Szerint a magyar kormány veszélyezteti az alapvető értékeket, és nem tartja tiszteletben. A Soros György által kitömött szerevezet szerint ők a társadalom egészét védik.

Pardavi Márta szerint a kritikus véleménynek egyre kisebb térben tudnak érvényesülni Magyarországon, és megfélemlítik a magyar civil szervezeteket. A Helsinki Bizottság képviselője szerint a kormány megfélemlíti az embereket. Pardavi szerint mindezt a civiltörvény elfogadása is bizonyítja.

A magyar kormánynak a toleranciát kellene támogatnia, és nem Brüsszel-ellenes kampányt kellene folytatnia - mondta Pardavi. A Helsinki Bizottság szerint a rasszizmus is egyre nagyobb Magyarországon.

Polyák Gábor úgy látja, nincsen független médiafelügyelet Magyarországon

Polyák Gábor, a Mérték Médiaelemző Műhely vezetője szerint nincsen sajtószabadság Magyarországon, de van még szabad sajtó. Egy olyan médiapolitika van Magyarországon, ahol nincs szociális párbeszéd - tette hozzá. Úgy látja, a kormány teljesen uralni akarja a médiát. Nincsen független médaifelügyelet Magyarországon, ezért sérül a médiaszabadság - mondta Polyák. Úgy látja, az uniónak fel kellene lépnie mindezek ellen.

Alapjogokért Központ: A szuverenitási felfogások mögött identitás viták állnak

Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ vezetője arról beszélt, hogy a magyar közjogi hagyományok alapján 2010-ben egyértelmű alkotmányozó felhatalmazást adtak a Fidesz vezette kormánynak. A korábbi viták során is refelktorfénybe került Magyarország. Szólt arról is, hogy hazánk ellen uniós szinten nem indult kimagaslóan sok kötelezettségszegési eljárás.

szijjártóGál Kinga, a Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselője, az Európai Néppárt alelnöke, jobbról Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) kommunikációért és parlamenti koordinációért felelős helyettes államtitkára MTI Fotó: KKM Az Alapjogokért Központ vezetője szerint az EU-ba újonnan csatlakozó országok számára mást jelent a szuverenitás, mint a nyugati országok számára. Korábban a jólét elnyomta a nemzeti identitás körüli vitákat, de amikor problematikus időszakok voltak, akkor számos állam úgy vlte, hogy a belső problémáit önállóan szeretné megoldani - tette hozzá. Ezek a tagállami szinten meghozott döntések kapcsán alakultak ki viták az uniós színtérrel - mondta Szánthó. A szuverenitási felfogások mögött identitás viták állnak. Szólt arról is, hogy ezen viták miatt került előtérbe a nemzetek Európája kontra föderális Európa vita is.

Gál Kinga: Kettős mérce van Magyarország ellen

Gál Kinga, a Fidesz EP képviselője arról beszélt, hogy semmi objektív mérőszám nem igazolta vissza, hogy miért kellene rendszerszintű problémákról beszélni Magyarországon. Az OLAF-beszámolója szerint sem talált semmilyen rendszerszintű problémát Magyarországon. 55 ezer civil szervezet van hazánkban, és a többségük minden törvényi szabályt betart. Kettős mérce érvényesül hazánk ellen - tette hozzá.

Szijjártó: A 1,5 milliós migránsáradat lehetőséget ad arra, hogy a terroristák könnyen bejussanak az unióba

Szijjártó Péter reagált az elhangzottakra. Magyarország egy erős unióban érdekelt, a vitákat pedig a józan ész mentén kell lefolytatni. A magyar kormány a magyar embereket képviseli, és az emberek iránymutatása alapján jár el. Soha nem állítottam, hogy minden migráns terrorista, de a 1,5 milliós migránsáradat lehetőséget ad arra, hogy a terroristák könnyen bejussanak az unióba - mondta Szijjártó.

Kétszáznyolcvan magyar állampolgár adott 1 százalékos felajánlást a helsinki bizottságnak - mondta Szijjártó. Nem tudom elfogadni, hogy az NGO-k bevonása a kormányzásba jó, míg az embereké nem - tette hozzá. Az illegális bevándorlással kapcsolatban azt mondta, hogy hazánk minden nemzetközi jogszabályt betart.

Szánthó Miklós szerint senkinek nem veszélyezteti a szabadságát a magyar jogrendszer. Az Alapjogokért Központ vezetője szerint az uniós alapfogalmak meglehetősen homályosak.

Ma tartják az újabb meghallgatást hazánkról, amit az Európai Parlament állampolgári jogok, igazságügyi és belügyi bizottsága (LIBE) szervez. Magyarországot Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter képviseli, a másik oldalon a Magyar Helsinki Bizottság áll, Pardavi Márta képviseletében.

A meghallgatást itt nézheti élőben!

Forrás: MTI, Origo