Intifádát hirdet a Hamász, mert hadüzenetnek tekinti Trump döntését

Utcai tüntetések, tömegoszlatások zajlanak Jeruzsálemben+VIDEÓ

MH/MTI – 2017.12.07. 07:21 –

Washington arra kéri Izraelt,  visszafogottan lelkesedjen hivatalos reagálásában arra, hogy az Egyesült Államok immár Jeruzsálemet tekinti Izrael fővárosának, és azt tervezi, hogy oda költözteti nagykövetségét Tel-Avivból. A döntés ellen számos ország emelt szót, a Hamász vezetője intifádát, palesztin népfelkelést hirdetett, és kijelentette: hadüzenetnek tekinti a lépést.

Mindezt az amerikai külügyminisztérium egy névtelenséget kérő tisztségviselője fedte fel, a Reuters brit hírügynökségnek bepillantást engedve egy iratba.

A Biztonsági Tanács rendkívüli összehívását kérte nyolc ország 
Az ENSZ Biztonsági Tanácsának rendkívüli összehívását kérte nyolc ország Jeruzsálemkérdésében. Mind a nyolc ellenzi, hogy Donald Trump elismerte Jeruzsálemet Izrael fővárosaként.
Nagy-Britannia, Franciaország, Olaszország, Svédország, Egyiptom, Szenegál, Bolívia és Uruguay fordult Japánhoz - amely decemberben a BT elnöke - a kéréssel, hogy az ENSZ főtitkára, António Guterres még e hétre hívja egybe a 15 tagállam képviselőit.
Japán ENSZ-nagykövete ennek eleget tett, és pár óra elteltével közölte, hogy pénteken - helyi idő szerint - reggel kilenc órakor - magyar idő szerint délután háromkor - kezdődik a tanács ülése.
Guterres egyébként - Trump bejelentése után - azt mondta, hogy Jeruzsálem státuszának problémáját közvetlen izraeli-palesztin tárgyalásokon kell megoldani.

 "Megértem, hogy Önök nyilvánosan üdvözlik a hírt, de azt kérem, hogy legyenek tartózkodóak hivatalos válaszukban" - áll a december 6-i keltezésű iratban. A kérés indoklásaként az szerepel, hogy mind a Közel-Keleten, mind másutt ellenállás várható a döntéssel szemben.

"Jelenleg is mérlegeljük, hogy milyen hatású lesz a bejelentés a külföldön lévő amerikaiakra és amerikai létesítményekre nézve" - áll az iratban.   

Az amerikai külügyminisztérium egyelőre nem fűzött semmit a fentiekhez.

Nem minden zsidó szervezet lelkesedik Trump döntéséért

Nem minden zsidó szervezet üdvözli, hogy Donald Trump amerikai elnök szerdán bejelentette: Jeruzsálemet tekinti ezentúl Izrael fővárosának és Tel-Avivból oda költözteti az amerikai nagykövetséget. A Reformzsidó Unió már szerdán rosszul időzítettnek minősítette a lépést.

A szervezet az Egyesült Államok felnőtt zsidó lakosságának harmadát képviseli: 2,2 millió embert. Elnöke, Rick Jacobs rabbi nyilatkozatban tudatta, szervezete ugyan hiszi, hogy Jeruzsálem a zsidó nép örök fővárosa, és hogy az Egyesült Államok izraeli nagykövetségét Tel-Avivból Jeruzsálembe kellene költöztetni, ám mindennek nem most van itt az ideje. 

AZ EMIH üdvözli és támogatja Trump döntését
Az Egységes Magyar Izraelita Hitközség vezető rabbija, Köves Slomó levélben fordult Orbán Viktorhoz, melyben egyrészt üdvözölte az Egyesült Államok elnökének döntését, másrészt javasolta, hogy a magyar kormány is ismerje el Jeruzsálemet Izrael fővárosának.
Az EMIH véleménye szerint a magyar kormánynak érdemes megfontolnia, hogy – a már most megjelenő, feszült diplomáciai helyzetben – egyértelművé teszi álláspontját a kérdésben, és hasonlóan az Amerikai Egyesült Államokhoz, a történelmi és reálpolitikai érveket figyelembe véve elismeri Jeruzsálemet, mint Izrael állam fővárosát, elsőként az Európai Unió tagállamai közül.
A tegnapi bejelentés nem csak az ünneplésnek ad helyet: lehetőséget teremt arra is, hogy akik a fenti értékek mentén gondolkodnak, akik a valóságra és a maszatoló hazugságra oszló világállapotunkban mindig képesek az igazság mellé állni, egy erős, szimbolikus közösséget hozzanak létre. Meggyőződésem szerint történelmi lehetőség ez Magyarország számára is: lehetőség szimbolikus lépések és nagyon is kézzel fogható szövetségek megkötésére és megerősítésére. Az USA által megtett lépéshez első európai uniós országként csatlakozva Magyarország a fenti értékek őszinte megvallását tudná ismételten deklarálni, és ezzel – nem először – élére állni térségünkben egy fontos, világpolitikai léptékű pozitív folyamatnak, melynek végén Jeruzsálem valóban a béke városává válhat egyszer” – fejtette ki közleményében Köves Slomó, az EMIH vezető rabbija.

"Nem tudjuk támogatni Trumpot döntésében, mivel nincs átfogó terv a palesztin-izraeli békefolyamatra vonatkozón" - áll a New York-i központú nonprofit szervezet elnökének nyilatkozatában.

Intifádát hirdetett a Hamász

Iszmáil Haníje, a radikális iszlamista Hamász szervezet Gázában élő politikai vezetője csütörtökön hadüzenetnek nevezte, és péntektől újabb intifádát, palesztin felkelést hirdetett Donald Trump amerikai elnök döntése miatt, amely szerint az Egyesült Államok immár Jeruzsálemet tekinti Izrael fővárosának, és azt tervezi, hogy oda költözteti nagykövetségét Tel-Avivból.  

"December nyolcadikától, péntektől egy új intifáda indítására szólítom fel a palesztin népet a megszállással szemben, hogy kifejezze haragját a jeruzsálemi döntés miatt"- mondta Haníje.
"Csakis úgy lehet megbirkózni az Egyesült Államok támogatását élevező cionista politikával, ha új intifáda indul a megszállás ellen, és dicséretes ellenállás kezdődik vele szemben"- tette hozzá.

Utcai tüntetések, tömegoszlatások zajlanak Jeruzsálemben

Az izraeli hatóságok már korábban bejelentették, hogy megerősítik a katonaság és a rendőrség jelenlétét az utcákon. A tüntetők összecsaptak a rendőrökkel Betlehemben, a tömeget könnygránátokkal oszlatják. A Middle East Eye információi szerint az összecsapásoknak sérültjei is vannak, ők gumilövedékektől sebesültek meg, illetve volt, aki a rendőrség által bevetett könnygáztól vesztette el az eszméletét. A CNN több városban is zavargásokról számol be, a tüntetők amerikai zászlókat égetnek, itt több tucatnyi sérültről írnak. Al Birehben a tiltakozók kövekkel dobálták meg az izraeli rendőröket, itt is könnygázzal oszlatták a tömeget.

Két rakétát lőttek ki a Hamász által uralt térségből, egyik sem érte el Izrael területét
Izraelnek a Gázai övezet menti területein több ponton is szírénákkal figyelmeztették az ott élőket a Hamász által uralt zónából kilőtt rakétákra. Az izraeli hadsereg később közölte, hogy két rakétát lőttek ki az övezetből, de nem érték el Izrael területét, még a Gázai övezeten belül becsapódtak. 

A Fehér Ház nem tud más országról, amely elismerné Jeruzsálemet Izrael fővárosának

A Fehér Háznak nincs tudomása más országról, amely elismerné Jeruzsálemet Izrael fővárosának - közölte csütörtökön Sarah Sanders fehér házi szóvivő.

"Én nem tudok olyan országról, amelytől azt várnánk, hogy ezt megtegye valamikor a közeljövőben" - mondta a Fehér Ház szóvivője. "Nem azt mondom, hogy nem fogják, de én nem tudok róluk" - fogalmazott.  Eközben a Ciszjordániában kormányzó Fatah párt egy magas rangú vezetője, Dzsibril Radzsúb figyelmeztetett: a térség meglátogatására készülő Mike Pence amerikai alelnököt "nem látják szívesen Palesztinában".

Hezbollah: Halál Amerikára!

Címlapján Halál Amerikára felirattal jelent meg csütörtökön az Izraellel szemben ellenséges Hezbollah libanoni síita fegyveres szervezethez közelálló al-Akbár című hírlap. Ez az eddigi legerősebb reakció Donald Trump szerdai bejelentésére.

Haszan Naszrallah, az iráni támogatást élvező radikális síita szervezet vezetője helyi idő szerint este 6 órakor tart hivatalos televíziós beszédet a témában.
Az al-Akbár Trump döntését "Amerika új Balfourjának" nevezte, utalva az 1917-es Balfour-nyilatkozatra. Az akkori brit külügyminiszter, Arthur Balfour által szignált deklaráció kifejezésre juttatta, hogy a brit kormány támogatja a zsidó törekvéseket egy zsidó nemzeti otthon létrehozására Palesztinában. 
"Ma Palesztinában létezik egy erős, felhatalmazott ellenállás, amely több ezer rakétával rendelkezik, ezek csapást mérhetnek Tel-Avivra" - írta a lap. 
A katonai és politikai szervezetként működő Hezbollah 1982-es megalakulása óta számos alkalommal került konfliktusba Izraellel.

Putyin és Erdogan is aggódik

Mély aggodalmát fejezte ki Vlagyimir Putyin orosz és Recep Tayyip Erdogan török államfő az amerikai elnök előző napi bejelentése miatt - közölte csütörtökön az orosz elnöki hivatal. "Mindkét fél mély aggodalmát fejezte ki az Egyesült Államok azon döntésével kapcsolatban, hogy elismeri Jeruzsálemet Izrael fővárosának, és oda költözteti az amerikai nagykövetséget. Az ilyen lépések megakadályozhatják közel-keleti békefolyamat kilátásait" - olvasható a Kreml által kiadott közleményben.

"A két elnök megállapította, hogy megengedhetetlen a térségbeli feszültség fokozódása. A nemzetközi közösség erőfeszítéseinek a probléma kompromisszumos megoldását célzó palesztin-izraeli párbeszéd újraindításának elősegítésére kell irányulnia" - áll a közleményben. Erdogan tájékoztatta Putyint, hogy december 13-án tartják Isztambulban az Iszlám Együttműködés Szervezetének (OIC) rendkívüli csúcstalálkozóját, amelyen Jeruzsálem kérdését vitatják meg.

"A két elnök megerősítette Oroszország és Törökország elkötelezettségét az iránt, hogy igazságos és életképes megoldást találjanak a közel-keleti válságra, mindenekelőtt az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatai, valamint a palesztin népnek a saját állama létrehozásához való joga alapján" - közölte a Kreml sajtószolgálata.


Irakban tüntetéseket szerveztek

Az iraki síiták vallási vezetője, Ali asz-Szisztáni nagyajatolláh csütörtökön elítélte Donald Trump amerikai elnök döntését.

"Ezt a döntést elítélik és becsmérlik, mert arabok és muszlimok százmillióinak érzéseit sérti" - írta közleményében Szisztáni. A lépés "nem fogja megváltoztatni azt a tényt, hogy Jeruzsálem megszállt terület, amelynek vissza kell kerülnie palesztin tulajdonosaihoz, bármeddig is tartson" - tette hozzá.
Szisztáni felszólította a muszlim közösséget, hogy "egyesítsék erőiket e cél elérése érdekében".
Eközben az iraki külügyminisztérium bekérette a bagdadi amerikai nagykövetet, hogy átiratban tiltakozzon Trump lépése ellen.
Az iraki kormány azt írta: attól tart, hogy "a döntés veszélyes következményekkel járhat a régió és a világ stabilitására nézve".
"Az amerikai kormánynak vissza kellene lépnie ettől a döntéstől, hogy elejét vegye egy veszélyes örvénynek, amely a szélsőségességet és a terrorizmust szítaná" - tette hozzá a bagdadi kabinet.
Az iraki főváros utcáin többen tüntettek, és további tiltakozásokat helyeztek kilátásba a hagyományos pénteki ima után.

Kilövési engedély 

Egy Irán támogatását élvező, erős iraki milícia, a Harakat Hezbollah an-Nudzsaba szerint Trump döntése legitim okot szolgáltat az Irakban állomásozó amerikai katonák elleni támadásokra.
 "Trump ostoba döntése, amellyel Jeruzsálemet a cionisták fővárosává tette, jelentős szikra lesz ahhoz, hogy eltávolítsuk ezt az elemet az iszlám közösség testéből, és egy legitim ok az amerikai erők célba vételéhez" - fenyegetett a fegyveres csoportot vezető Akram al-Kaabi.
 A hivatalos amerikai álláspont megváltozását számtalan ország kifogásolta.

India: A palesztin kérdésben az ország álláspontja független és következetes

India csütörtökön megerősítette, hogy a palesztin kérdésben elfoglalt álláspontja "független és következetes".
Nézőpontunkat "világlátásunk és érdekeink határozzák meg, nem pedig egy harmadik ország" - írta közleményében Ravis Kumar indiai külügyi szóvivő. India hagyományosan támogatja a palesztin függetlenséget és a kétállami megoldást, de emellett Izraellel is igyekszik jó kapcsolatot ápolni. Narendra Modi volt az első indiai kormányfő, aki felkereste a zsidó államot.

Szaúd-Arábia Trump döntésének megváltoztatására szólított fel

A sivatagi királyság szerda éjjel kiadott nyilatkozatában "felelőtlennek és indokolatlannak" minősítette az amerikai lépést, amely - a megfogalmazás szerint - a palesztin-izraeli békefolyamatért tett erőfeszítések drasztikus lanyhulását példázza.     

A döntés "eltávolodást mutat az Egyesült Államok pártatlan álláspontjától Jeruzsálem ügyében, ami tovább bonyolítja majd a palesztin-izraeli konfliktust" - áll a szaúdi nyilatkozatban. 

Általános sztrájkra és tüntetésekre hívtak fel palesztin szervezetek

Meghirdették a harag napját
A gázai övezetet irányító iszlamista Hamász szóvivője azt mondta, hogy Trump "megnyitotta a pokol kapuit". A mozgalom péntekre meghirdette a "harag napját", a szélsőséges iszlamista Iszlám Dzsihád nevű szervezet pedig hadüzenetnek nevezte Donald Trump döntését. A Palesztin Hatóság csütörtöktől háromnapos "harag napjait" hirdetett, és általános sztrájkot kezdeményezett az oktatási intézményekben, felszólítva a tanárokat és a diákokat, hogy vegyenek részt a tervezett tüntetéseken, tiltakozó akciókban. A palesztinok azt tervezik, a következő napokban összehívják politikai szervezeteiket, köztük a Palesztin Nemzeti Tanácsot, és felszólítják a palesztin frakciókat, hogy döntsenek a további lépésekről.

Általános sztrájkra és tüntetésekre hívtak fel csütörtökre palesztin világi és iszlamista szervezetek tiltakozásul az ellen, hogy Donald Trump amerikai elnök szerdán elismerte Jeruzsálemet Izrael fővárosának.

A szervezetek közös nyilatkozatban fogalmazták meg felhívásukat, a palesztin oktatási minisztérium pedig válaszul tanítási szünetet rendelt el, és arra buzdította a tanárokat, továbbá a középiskolás diákokat és az egyetemistákat, hogy vegyenek részt a tüntetéseken, amelyek Ciszjordániában, a Gázai övezetben és Jeruzsálem palesztin részén szerveződnek.  

A tiltakozási akciók már szerda éjjel elkezdődtek: Betlehemben palesztinok lekapcsolták Jézus vélt születési helyének karácsonyi megvilágítását, és lekapcsolták az égőket Rámalláhban is egy köztéri karácsonyfán.    

Moszkva: Trump a tűzzel játszik
Donald Trump a tűzzel játszik azzal, hogy hivatalosan Izrael fővárosának ismerte el Jeruzsálemet  - jelentette ki Leonyid Szluckij, az orosz parlament alsóháza külügyi bizottságának elnöke, aki szerint a lépés ellentétes a közel-keleti rendezés amúgy is törékeny koncepciójával és ismét robbanáshoz vezethet a palesztin-izraeli konfliktusban.
"Ez a tűzzel való valós játék, a szó szoros értelmében" - fogalmazott Szluckij újságíróknak nyilatkozva.     
Rámutatott, hogy Jeruzsálem státusza még az 1967-es hatnapos háború, a város keleti részének Izrael általi elfoglalása óta az egyik legvitatottabb kérdés, és hogy az "egyesítést" az ENSZ sem ismerte el. Emlékeztetett rá, hogy Jeruzsálem Izrael fővárosává nyilvánítását korábban három amerikai elnök is elhalasztotta.
"Ha az Egyesült Államok Jeruzsálembe teszi át a nagykövetségét, akkor Washington gyakorlatilag semmibe veszi a palesztinok és a nemzetközi közösség véleményét, beleértve a saját szövetségeseiét" - mondta Leonyid Szluckij.

Jordánia fővárosában, Ammánban a palesztin menekültek lakta városrészben fiatalok százai vonultak az utcákra "Le Amerikával!", "Amerika a terror szülője!" mondatokat skandálva, Trumpot gyalázva, és követelve, hogy Jordánia bontsa fel a békeszerződést, amelyet 1994-ben kötött Izraellel.  

Jordánia lakosságának egy része azoknak a palesztinoknak a leszármazottja, akik 1948-ban, Izrael létrejötte után hagyták el szülőföldjüket. 

Trump döntését a nemzetközi közösség - Izrael kivételével - helyteleníti, és továbbra sem ismeri el Jeruzsálemet Izrael fővárosaként - Tel-Avivot tartja annak -, de nem ismeri el Kelet-Jeruzsálem izraeli annektálását sem.

Izrael szerint az "örök és egységes" Jeruzsálem lenne a zsidó állam fővárosa, míg a palesztinok álláspontja szerint Kelet-Jeruzsálemben kell lennie a leendő palesztin állam fővárosának.

Erdogan: Trump semmibe vette az 1980-as ENSZ-döntést

Donald Trump amerikai elnök szerdán semmibe vette a Jeruzsálem státuszáról rendelkező 1980-as ENSZ-döntést, amikor Jeruzsálemet ismerte el Izrael fővárosának, és a tel-avivi nagykövetség átköltöztetését kezdeményezte - jelentette ki Recep Tayyip Erdogan török államfő csütörtökön az ankarai repülőtéren, ahonnan kétnapos görögországi hivatalos útjára indult.

A török elnök nyilvános felszólalásában azt mondta: a mai napig az Egyesült Államokon és Izraelen kívül egyetlen ország sem tett ENSZ-döntéssel ellenkező lépést. "Trump bejelentése nem a kibékítésre , hanem a felforgatásra irányul" - fogalmazott. Hozzátette: "érthetetlen, hogy mit csinál az amerikai elnök", döntése "tűzbe veti" a térséget.

Erdogan egyúttal közölte: jelezte Ferenc pápának, hogy beszélni akar vele telefonon, amire csütörtök este vagy péntek reggel kerül sor. Hangsúlyozta: egyeztetéseket fog folytatni Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, valamint nyugati országok, köztük Németország, az Egyesült Királyság, Franciaország és Spanyolország vezetőivel egyaránt. Jeruzsálem a keresztények szent helye is - emlékeztetett a török elnök.

Erdogan kedden annak lehetőségét is felvetette, hogy Törökország Trump akkor még csak várható bejelentése után megszakíthatja diplomáciai kapcsolatait Izraellel.

Binali Yildirim török kormányfő csütörtöki írásos nyilatkozatában elítélte a "felelőtlen" amerikai lépést, és leszögezte, hogy Ankara számára az érvénytelen. Yildirim úgy vélte: a döntés a palesztin-izraeli, továbbá a közel-keleti békefolyamatra nézve súlyos csapás, amely által a térségben "kinyílt Pandora szelencéje".

Merkel: Németország az ENSZ határozataival összhangban a kétállami megoldást támogatja

Németország kitart az ENSZ határozatai mellett, amelyek alapján Jeruzsálem státuszát az izraeli-palesztin konfliktus kétállami megoldásának részeként kell rendezni - nyilatkozott Angela Merkel német kancellár csütörtökön Belrinben, megerősítve, hogy kormánya nem ért egyet Jeruzsálem izraeli fővárosi státuszának amerikai elismerésével.

A kancellár egy más ügyben tartott tájékoztatón kérdésre válaszolva elmondta: Németországnak változatlanul az az álláspontja, hogy a város helyzetét az ENSZ vonatkozó határozatainak megfelelően kell rendezni, a tárgyalásokon alapuló kétállami megoldás részeként, amelynek értelmében Izrael mellett meg kell teremteni egy palesztin államot. Angela Merkel hozzátette, hogy a német kormány azt szeretné, ha "feléledne" és új lendületet venne a tárgyalási folyamat, és "nem ért egyet" a Jeruzsálem ügyében hozott amerikai döntéssel.

Kuvait is tiltakozik

Kuvait mély sajnálatát fejezte ki Donald Trump szerdai bejelentése miatt.

Szabáh al-Hálid al-Hamad al-Szabáh kuvaiti külügyminiszter csütörtöki közlése szerint "egy ilyen egyoldalú lépés ellentétes az ENSZ-nek Jeruzsálem politikai, történelmi, jogi és humanitárius helyzete megőrzésére tett intézkedéseivel". Figyelmeztetett, hogy az amerikai döntés ellentétes a nemzetközi joggal és egyezményekkel, és veszélyezteti a közel-keleti béke jövőjét.

Európa a kétállami megoldás híve

Jeruzsálemnek mind Izrael, mind a jövőbeli palesztin állam fővárosának kell lennie - jelentette ki csütörtökön Federica Mogherini. Emmanuel Macron francia elnök pedig hangsúlyozta: "helyteleníti Trump bejelentését, és ezt az álláspontot Franciaország az ENSZ Biztonsági Tanácsában is el fogja mondani.

"Az Európai Unió álláspontja világos és egységes. Úgy hisszük, hogy az Izrael és Palesztina közötti konfliktus egyetlen realista megoldása a két állam, Jeruzsálemmel mint mindkettő fővárosával - mondta sajtótájékoztatóján Mogherini.
Mogherini szorgalmazta az Oroszországgal, az Egyesült Államokkal, Jordániával és másokkal való diplomáciai erőfeszítések fokozását annak érdekében, hogy a palesztinoknak Trump bejelentése után is Jeruzsálemben legyen a fővárosuk. Az EU, amely az Egyesült Államokkal, az ENSZ-szel és Oroszországgal együtt a közel-keleti kvartett tagja, kötelességének tartja, hogy a palesztinok legnagyobb segélyezőként és Izrael fontos kereskedelmi partnereként hallassa a hangját - jegyezte meg a Reuters brit hírügynökség.

Az Afrikai Unió is tiltakozik a döntés ellen

Moussa Faki Mahamat, az Afrikai Unió (AU) Bizottságának elnöke csütörtökön elutasította Donald Trump döntését.

Hírügynökségi jelentések szerint Mahamat sajnálatát fejezte ki a döntés miatt, amely szerinte "csak a feszültséget növeli a térségben, és tovább bonyolítja a megoldás keresését a palesztin-izraeli konfliktusra". Az AU-Bizottság elnöke "mély aggodalmának" adott hangot e kezdeményezés következményeivel kapcsolatosan.

Mahamat egyúttal az AU nevében ismét szolidaritásáról és támogatásáról biztosította a palesztin nép "törvényes törekvését" "egy független és szuverén állam megteremtésére Kelet-Jeruzsálem fővárossal". Mahamat a nemzetközi erőfeszítések megújítását is kérte "egy igazságos és tartós megoldásra".

Az amerikai elnök döntése komoly felháborodást és tüntetéshullámot váltott ki az észak-afrikai arab országokban is. 

Asz-Szadik al-Garjáni sejk líbiai főmufti lázadásra és utcai tüntetésekre szólította fel a muszlimokat világszerte. "Jeruzsálem zsidó megszállása bűncselekmény a keresztényekkel és muszlimokkal szemben" - hangsúlyozta a szalafista hittérítő az at-Tanaszuh nevű helyi televízióban tett bejelentésében.

Tunéziában a társadalomban rendkívül befolyásos UGTT szakszervezeti szövetség a líbiai főmuftihoz hasonlóan arra szólította fel az ország lakosait, hogy tiltakozásul vonuljanak utcára. Szerda késő este közzétett közleményében az UGTT Trump bejelentését "hadüzenetnek" minősítette, és "masszív" utcai tüntetésekre szólított fel. 

A tunéziai kormány is aggodalmát fejezte ki a döntést illetően, amely szerinte "alapvető támadás a jogi és történelmi helyzet ellen, és az ENSZ-határozatok megsértésének minősül. Tunézia szerint ez a döntés komolyan fenyegeti a palesztinok és az izraeliek közötti békefolyamat pilléreit és a tárgyalások felújítására irányuló erőfeszítéseket (...), és további feszültséget és bizonytalanságot szül a térségben, egyidejűleg felkorbácsolja az arab és muszlim közösségek érzéseit egy általuk szentnek tartott város felé" - tették hozzá a kormány részéről.