Cáfolnak a civil szervezetek

Szánthó Miklós: Mi őszintén vállaljuk gondolkodásunkat

MH-összeállítás – 2017.12.07. 01:50 –

Több civil szervezetnek is nekiment tegnapi összeállításában az Index, azzal vádolva őket, hogy nem valódi, hanem a kormány által támogatott „álcivilek”.

Megkérdeztük az érintetteket, mi a véleményük erről az állításról. Orbán Balázs, a Migrációkutató Intézet főigazgatója arra hívta fel a figyelmet, hogy intézetük még csak nem is civil szervezet, hanem úgynevezett „think tank”, vagyis kutatóintézet, mely politikai oldaltól függetlenül a tudományos világ számos szereplőjével folytat szakmai diskurzust. Úgy fogalmazott: „a mainstream migrációoptimista európai állásponttal való szembehelyezkedés nem pártpolitikai vagy kormányzati, hanem nemzeti ügy, ennek szellemében dolgozunk”.

Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ igazgatója közölte: az Index cikke azon a teljesen bornírt gondolkodásmódon alapul, amely szerint vannak „valódi” és „álcivilek”. Előbbi kategóriába persze csak a liberális szervezetek tartozhatnak, aki nem liberális, az csak álcivil lehet. Ezzel együtt vállaljuk a megkülönböztetést, már ha a TASZ-t vagy a Helsinki Bizottságot tartjuk „igazi” civil szervezetnek. Mi legalább őszintén vállaljuk, hogy konzervatív, nemzeti szuverenitásban gondolkodó jogi-elemző intézet vagyunk – hangsúlyozta.

Csizmadia László, a Civil Összefogás Fórum elnöke a rá vonatkozó vádakra reagálva elmondta: a Nemzeti Együttműködési Alapban technikai feladatai vannak, a pénzt nem ő osztja, hanem szakmai kollégiumok ítélik oda az arra érdemes szervezeteknek. Hangsúlyozta, az Index Simicska Lajostól és Sorostól is kap támogatást, akik a hatalom megszerzése érdekében próbálnak egy nyelven beszélni.

Neubauer Katalin, a Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség főtitkára elsősorban a cikk tárgyi tévedéseire hívta fel a figyelmet, míg Nagycsaládosok Országos Egyesülete nem kívánt reagálni az abban megjelentekre.