Több mint 330 millió forintnyi tiltott támogatást fogadott el a Jobbik

Az ÁSZ értékelte a Jobbik gazdálkodására vonatkozó, hatósági kockázatjelzés alapján birtokába jutott dokumentumokat

MH/MTI – 2017.12.06. 10:55 –

A pártok, pártalapítványok tiltott támogatásának ellenőrzésére hívta fel a figyelmet az Állami Számvevőszék (ÁSZ) szerdán.

Az ÁSZ értékelte a Jobbik gazdálkodására vonatkozó, hatósági kockázatjelzés alapján birtokába jutott dokumentumokat, és tájékoztatta a pártot, hogy az idei év első félévében 331 millió 660 ezer forint összegben tiltott támogatást fogadott el - közölte a testület, amely az ellenőrzéséről szóló jelentéstervezetet megküldte észrevételezésre a Jobbiknak.

Az ÁSZ még október elején közölte, hogy a párt akadályozta a számvevőszéki ellenőrzés program szerinti lefolytatását. Ezért az ügyészséghez fordultak, amely elrendelte a nyomozást az ügyben - idézték fel.
Az ÁSZ törvényi felhatalmazás alapján az év második félévében is folytatja a pártok és a költségvetési támogatásban részesülő pártalapítványok gazdálkodásának ellenőrzését. Ennek keretében augusztusban hét párt ellenőrzését kezdte meg, köztük a Jobbikét.
Az ÁSZ október elején jelezte, hogy a Jobbik többszöri értesítés, valamint helyszíni adatkérés ellenére nem tett eleget a számvevőszéki ellenőrzés lefolytatásához szükséges törvény szerinti adatszolgáltatási kötelezettségének a 2015-2016. évek, valamint az ellenőrzés megkezdéséig tartó időszak vonatkozásában, és ezzel akadályozta az ellenőrzés lefolytatását.

Az Állami Számvevőség korábban már tudatta: hatósági jelzést kapott a Jobbik 2017. első félévi plakátszerződéseivel kapcsolatban a gazdasági társaságok hirdetési listaáraitól jelentősen elmaradó egységárak miatt, és ezeket a dokumentumokat felhasználja az ellenőrzés során.

Mindezek alapján az ÁSZ összeállította a Jobbik 2015-2016. évekre, valamint az ellenőrzés megkezdéséig tartó időszakra vonatkozó ellenőrzéséről szóló jelentéstervezet, és szerdán megküldte az ellenőrzött szervezet részére, amely a törvényi előírás szerint tizenöt napon belül írásban észrevételt tehet.

A megküldött jelentéstervezetben az ÁSZ rögzíti, hogy az ellenőrzés akadályozása miatt a Jobbik nem igazolta az átlátható és ellenőrizhető gazdálkodás alapjainak megteremtését a közpénzekkel, a közpénzek szabályos, átlátható felhasználását, valamint a céljaira rendelt vagyon jogszerű használatát, megőrzését. Továbbá a 2015-2016. évekre vonatkozóan nem igazolta, hogy a működéséhez szabályszerűen igénybe vehető forrásokat használt fel.
A számvevőszék a jelentéstervezetben tájékoztatta a pártot, hogy a hatósági kockázatjelzésben rögzített politikai hirdetések kihelyezésére kötött szerződések alapján a Jobbik összesen 331 millió 660 ezer forint nem pénzbeli vagyoni hozzájárulást fogadott el jogi személyektől, amely a párttörvény 2014. január 1-jétől hatályos rendelkezései szerint tiltott, nem pénzbeli hozzájárulásnak minősül.

A jogszabály szerint tiltott, nem pénzbeli hozzájárulásnak minősül, ha egy párt a mindenki számára elérhető piaci árnál lényegesen olcsóbban vesz igénybe vagy rendel meg szolgáltatásokat.
A törvény arról is rendelkezik, hogy a tiltott támogatás mértékét az ÁSZ állapítja meg, amelyet a párt a számvevőszék felhívásától számított tizenöt napon belül köteles befizetni a központi költségvetésnek. Emellett a párt központi költségvetésből juttatott támogatását a Magyar Államkincstár az ÁSZ által megállapított összeggel csökkenti.
A számvevőszék a jelentéstervezetet a tizenöt napos észrevételezés után véglegezi és hozza nyilvánosságra a honlapján - olvasható a közleményben.

 Az ÁSZ emlékeztet: 2014 előtt a pártok szinte bárkitől fogadhattak el vagyoni hozzájárulást, 2014 januárjától viszont az Országgyűlés jelentősen szigorította a tiltott támogatások szabályozását.

A módosítás óta a pártoknak tilos jogi személyektől, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezettől, más államtól, külföldi szervezettől és nem magyar állampolgár természetes személyektől származó vagyoni hozzájárulás elfogadása. Az is tiltott, nem pénzbeli hozzájárulásnak minősül, ha egy párt a mindenki számára elérhető aktuális ár alatt vesz igénybe vagy rendel meg szolgáltatásokat.

A törvénymódosítás alapján az ÁSZ megújította a pártok ellenőrzésének módszertanát, és ezt egyeztette 2016 novemberében a parlamenti pártok képviselőivel. Az ellenőrzések kiterjednek a párt által kapott vagyoni hozzájárulásokra, azok értékelésére, valamint a tiltott, nem pénzbeli hozzájárulások kezelésének gyakorlatára is.

Az ÁSZ emlékeztet arra is, hogy 2017. június 13-án nyilvánosságra hozott jelentésében állapított meg első alkalommal tiltott támogatást. Akkor feltárta ugyanis, hogy 2014-ben az MSZP 39 ingatlanból tíz esetében kedvezményes bérleti díj, illetve térítésmentes ingatlanhasználat formájában jogszerűen igénybe nem vehető, jogi személyektől származó mintegy 3,1 millió forint tiltott, nem pénzbeli hozzájárulást fogadott el. Az ÁSZ felhívással fordult az MSZP elnökéhez, Molnár Gyula pedig levélben tájékoztatta a számvevőszéket arról, hogy az MSZP eleget tett az ÁSZ felhívásában foglaltaknak, és június 23-án befizette a központi költségvetésnek a 3,1 millió forintot.

Volner: kérdésessé vált, hogy a Jobbik részt tud-e venni a jövő tavaszi parlamenti választáson

A jelenlegi helyzetben kérdésessé vált, hogy a Jobbik részt tud-e venni a jövő tavaszi parlamenti választáson - közölte Volner János, az ellenzéki párt frakcióvezetője szerdai budapesti sajtótájékoztatóján. "A mai napon történtek" jelentik a Jobbik betiltásának és felszámolásának első lépéseit - értékelt Volner János.