A WADA elégedett az oroszok elleni szankciókkal

Tiszeker Ágnes szerint várható volt, hogy a MOB nem a kollektív kizárást alkalmazza majd büntetésként

MH/MTI – 2017.12.06. 10:22 –

A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) üdvözölte a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) végrehajtó bizottságának keddi döntését, amellyel a testület az Orosz Olimpiai Bizottságot felfüggesztette, egyben kizárta a februári, phjongcshangi téli játékokról, s csak semlegesként, az ötkarikás zászló alatt engedélyezte az orosz sportolók indulását.

orosz olimpiai bizottságAz Orosz Olimpai Bizottság épülete Moszkvában. Fotó: ReutersCraig Reedie, a WADA elnöke úgy fogalmazott: a NOB átgondolt döntést hozott azzal, hogy megbüntette Oroszországot egy intézményesített manipulációs rendszer kifejlesztéséért.

"A WADA ezenkívül üdvözli azt a határozatot is, hogy egy grémium semleges zászló alatt engedélyezheti a feltételeknek megfelelő orosz sportolók indulását" - fűzte hozzá Reedie, hangsúlyozva: meg kell bizonyosodni arról, hogy ezek a sportolók nem voltak részei a doppingrendszernek, s ebben a folyamatban a WADA kész együttműködni az illetékesekkel.

A NOB-döntés nyomán azok a versenyzők, akik indulási jogot szereznek, bizonyítottan tiszták, nem sértették meg korábban a doppingszabályzatot, és részt vesznek a számukra előírt ellenőrzéseken, "Olimpiai Sportoló Oroszországból" (OAR) megjelöléssel szerepelhetnek Phjongcshangban. Ez a jelzés található majd az öltözékükön, aranyérem esetén pedig az olimpiai himnuszt játsszák el nekik.

Oroszországban jövő kedden döntenek arról, hogy a sportolók semleges indulóként részt vesznek-e a phjongcshangi olimpián.

Tiszeker Ágnes: Várható volt, hogy nem a kollektív büntetést alkalmazza majd

Tiszeker Ágnes, a Magyar Antidopping Csoport (MACS) vezetője azt mondta: várható volt, hogy a NOB nem a kollektív büntetést alkalmazza majd Oroszországra. "Nem váratlan és nem meglepő a döntés" - jelentette ki a szakember szerdán, az M4 Sport Sportreggeli című műsorában.

A FIFA elnöke kitart Vitalij Mutko mellett
Gianni Infantino, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) elnöke kitart Vitalij Mutko mellett annak ellenére, hogy az orosz szövetség elnökét, a jövő évi világbajnokság főszervezőjét minden ötkarikás eseményről kitiltotta kedden a Nemzetközi Olimpiai Bizottság. "Ez a döntés semmilyen hatással nincs a jövő évi labdarúgó-világbajnokság előkészületeire, továbbra is azon dolgozunk, hogy a lehető legjobban szervezzük meg a tornát" - közölte még kedden Infantino. A vb szervezőbizottsága szó szerint ugyanígy reagált a történtekre.
Travis T. Tygart, az Egyesült Államok Doppingellenes Ügynökségének vezetője a ZDF német tévécsatorna reggeli műsorában ugyanakkor feltette a kérdést, hogy az orosz labdarúgó-válogatottat nem kellene-e eltiltani a hazai vb-től, miután a szövetségük elnöke ilyen büntetést kapott. Nyáron szárnyra kaptak a sajtóban olyan hírek, hogy a 2014-es vb-n szerepelt orosz válogatott tagjai is doppingolhattak, ezeket a feltételezéseket azonban az ex-sportminiszter Mutko visszautasította, a FIFA pedig nem indított vizsgálatot. John McCain amerikai szenátor ugyancsak kérdőre vonta a FIFA-t, s azt követelte, hogy Oroszországtól vegyék el a vb rendezési jogát. "A NOB-döntés egy okkal több arra, hogy ne Oroszországban rendezze meg a FIFA a 2018-as világbajnokságot" - fogalmazott a republikánus politikus.

"A kérdés csak az volt, hogy a NOB meglépi-e a kollektív büntetést, és teljes egészében eltiltja Oroszországot mint nemzetet a téli játékoktól, vagy azt a technikát alkalmazza, amit a Nemzetközi Atlétikai Szövetség is az idei, londoni világbajnokságon. Ott az orosz sportolók nagyon megszűrve indulhattak, s csak semleges színekben, semleges zászló alatt, az orosz himnuszt nem játszották el."

Hozzátette: várható volt, hogy ez utóbbi megoldást választja a NOB, mert az egyes nemzetközi sportszövetségek, sportolói bizottságok részéről nagy volt a nyomás a kollektív kizárás ellen. "Ez a büntetés azt próbálja hangsúlyozni, hogy mivel ez kifejezetten az olimpia ellen irányuló, rendszerszintű csalás és manipuláció volt, amely vélhetően központilag volt irányítva, ezért akinek a neve bármilyen szinten összefüggésbe hozható ezzel a csalással - s itt elsősorban a szocsi téli olimpiára gondolok -, semmilyen szinten ne léphessen porondra Phjongcshangban" - fogalmazott Tiszeker Ágnes.

"Nem elég, ha valaki otthon, Oroszországban készül, és csak otthon ellenőrzik, úgy biztosan nem indulhat" - mondta ezzel kapcsolatban Tiszeker Ágnes, hogy a bizonyítottan tiszta orosz sportolók olimpiai zászló alatt vehetnek részt a játékokon. Megjegyezte, hogy a részvételről döntő "panelben" a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA), a NOB és az újonnan alakult független ügynökség delegáltjai dolgoznak majd, s minden kérelmet egyenként fognak elbírálni.

Az amerikai doppingellenes ügynökség jelentős győzelemről beszél

Az Egyesült Államok Doppingellenes Ügynöksége (USADA) jelentős győzelemként könyvelte el az Orosz Olimpiai Bizottság felfüggesztését. Az USADA állásfoglalása szerint a NOB azokra hallgatott, akik a legfontosabbak ebben az ügyben, mégpedig a tiszta sportolókra. Travis T. Tygart, a szervezet elnöke közölte: "Ez a döntés megerősíti a tiszta sportolók hatalmát és a fair play szellemét. Tovább küzdünk a tiszta sportolókkal az igazságért és a doppingellenes rendszer reformjáért, hogy ilyen államilag támogatott csalás soha többé ne fordulhasson elő." 

Az orosz lapok az olimpiai indulás esélyeit latolgatják

Nincs egyetértés az az orosz sajtóban és sportvilágban abban a kérdésben, hogy elinduljanak-e semleges zászló alatt az orosz sportolók a játékokon, illetve hogy a kérdésben kinek kell meghoznia a döntést.

Jevgenyij Szljuszarenko, a championat.com sportportál főszerkesztő-helyettese az RBK című gazdasági lapnak nyilatkozva úgy vélekedett, hogy a részvételről valószínűleg "az ország vezetése fog dönteni". "Az Orosz Olimpiai Bizottság, meg a többi sportfunkcionárius úgy reagál, ahogy akar, de dönteni nem ők fognak, hanem tudják ki" - nyilatkozott Vlagyimir Putyin orosz elnökre célozva Szljuszarenko.

"Az orosz kormánynak nincs formális eszköze arra, hogy hatást gyakoroljon azokra a sportolókra, akik semleges zászló alatt akarnak szerepelni. Tekintettel arra, hogy a sporttörténetben nem kevés példa volt arra, hogy sportolók semleges zászló alatt szerepeltek, az orosz hatóságok aligha fogják ebben megakadályozni saját állampolgáraikat, mert ez bírósági ügyeket és újabb nemzetközi botrányt vonhat maga után" - mondta az RBK-nak Tyimur Hutov, az MBS Law Firm ügyvédi iroda vezetője.

Parázs vita Ovecskin és Mihajlov között

A championat.com-on egyébként közvetett nyilatkozatháború alakult ki az orosz jégkorongsport óriásai, többek között Alekszandr Ovecskin, a Washington Capitals orosz csapatkapitánya és Borisz Mihajlov kétszeres szovjet-orosz olimpiai bajnok között. Amíg Ovecskin "megalázónak" minősítette a NOB határozatát és a semleges zászló alatti indulás ellen foglalt állást, addig Mihajlov, aki szintén nem ért egyet a döntéssel, az olimpiai részvételre buzdított.

A szerdán közölt sajtónyilatkozatok szerint az orosz sportvilág nagyjai között nincs egyetértés abban a kérdésben, hogy a nemzeti büszkeséget kell-e előnyben részesíteni, avagy azt, hogy az olimpia a sportolói pályafutás csúcsa, amitől nem szabad megfosztani a "tiszta" sportolókat, és akikről zászló és himnusz nélkül is tudja mindenki, hogy kit képviselnek. Egyébként többen is úgy vélekedtek, hogy a NOB döntése politikai indítékú volt és rámutattak, hogy az éppen orosz elnökválasztás előtt történt.

A Szport-Ekszpressz arra hívta fel a figyelmet, hogy a NOB több szempontból is példátlan döntést hozott. A lap szerint mindeddig egyetlen ország olimpiai bizottságát sem függesztették fel, és egyszer sem szerepeltek a versenyzők "olimpiai sportoló valamilyen országból" státusban - bár kétségtelenül voltak menekültek és semleges színekben indulók. "Mi több, soha nem volt még (és valószínűleg nem is lesz) "olimpiai csapat Oroszországból" elnevezésű csapat" - hangzott a kommentár.

A sportlap "nagyon keménynek" és egyes részleteiben "megalázónak" nevezte a NOB határozatát, de elismerte, hogy a testület elnöke nyitva hagyta Oroszország előtt az ajtót.A Kommerszant című gazdasági lap szerint a téli sportok olyan fiatal orosz szupersztárjai, mint Jevgenyija Medvegyeva műkorcsolyázó, Szergej Usztyugov sífutó, vagy Roman Repilov szánkós, akik az életkorukból adódóan nem érintettek a doppingolási rendszerben, minden bizonnyal meghívást kapnak majd az olimpiára.

A Novaja Gazeta című független lap arra hívta fel a figyelmet, hogy az Orosz Olimpiai Bizottság jogainak helyreállítása csak abban az esetben lehetséges, ha mind a sportolók, mind a sportvezetők maradéktalanul betartják majd a szabályokat. Az újság állásfoglalása szerint azonban amíg ehhez az első csoport esetében nem fér kétség, addig a másodikéban "teljesíthetetlen a feladat", hiszen éppen a tisztségviselők tevékenysége "vezette Oroszországot a szégyenoszlophoz, az olimpiai mozgalmat a mély válsághoz, az orosz társadalmat pedig a megosztottság elmélyüléséhez". 

A kommentár rámutatott, hogy a tagadás, a felelősök rejtegetése és az a változatlan retorika, amely a Nyugatot kettős mérce alkalmazásával vádolta meg, eredménytelem maradt. "Nehéz arra számítani, hogy az oroszországi hatalom megengedi majd a tiszta sportolóknak, hogy önállóan döntsenek arról rész vegyenek-e vagy nem a játékokon" - írta a Novaja Gazeta, emlékeztetve arra, hogy a kormányzat több szintjén sokszor elhangzott már, hogy "megengedhetetlen" semleges zászló alatt elindulni.

"Az engedély egyet jelentene a gyengeség megnyilvánulásával, a megaláztatásba való belenyugvással és a vádak elismerésével, amelyeket az orosz fél jogellenesnek, valamint az általánosan elfogadott jogi és etikai normákkal ellentétesnek tart" - állt a cikkben, amely nem zárta ki, hogy azokat, akik szemben kívánnak majd menni az árral "árulókként" fogják megbélyegezni.