Várni kell még az ítéletre a „lúgos orvos” ügyében

A sértett élettársát és két barátnőjét hallgatták ki, valamint három kórházi dolgozót, R. Erika a mai napig súlyos fizikai és lelki sebekkel él

Pataki Sára – 2017.12.05. 19:31 –

Folytatódott a Fővárosi Ítélőtáblán a lúgos támadás ügyében indult megismételt másodfokú eljárás. Amíg novemberben nem, addig a mostani tárgyaláson már szembesítették R. Erika sértettet és B. Krisztián vádlottat.

A vád szerint a Budai Irgalmasrendi Kórház korábbi igazgató főorvosa 2013. március 12-én maszkban behatolt volt barátnője otthonába, megkötözte, beinjekciózta, lúgot öntött nemi szerveire és egy szőnyegbe csavarva magára hagyta. A tegnapi tárgyalásra a sértetten és a vádlotton kívül R. Erika jelenlegi élettársát, két barátnőjét, három kórházi dolgozót és B. Krisztiánnét, a vádlott feleségét idézték be. Utóbbi végül nem tett vallomást, hozzátartozóként élt a mentességgel, amire a törvény lehetőséget ad. A szembesítés során a sértett hangsúlyozta, hogy a támadást megelőzően félt a vádlottól, mert szakításuk után zaklatta, SMS-eket írt neki, követte vagy éppen felkereste a munkahelyén.

A vádlott mindezt tagadta, és azzal érvelt, hogyha ő követte volna el a támadást, akkor volt párja biztosan felismeri, mert hatéves kapcsolatuk alatt minden élethelyzetben találkoztak. A sértett élettársa elmondta, hogy R. Erikának kilenc műtétje volt az eset óta, szexuális életük lényegében nincs, és súlyos lelki sebekkel is együtt kell élniük. A bíróság többször kitért arra, ki lehetett az a személy akinek a szájából először elhangzott B. Krisztián mint lehetséges elkövető neve. A sértett egyik barátnője erre azt mondta, ő volt az, aki a kórházban először felvetette az orvos nevét.

Meghallgatták B. Krisztián korábbi titkárságvezetőjét is, aki állítása szerint a támadás napján, reggel a megszokottnál később érkezett a kórházba, mert ügyet intézett. Ő az ügyész kérdésére elismerte, hogy a történtek után olyan tanúkat kerestek, akik a márciusi reggelen találkoztak a kórházban a vádlottal, és valaki akkor írásban nyilatkozott is, de azt később visszavonta. Kisebb közjáték volt, hogy a tárgyalás egy pontján Szekér Gyula, a vádlott védője elhagyta a tárgyalótermet, így addig a tanácselnök rövid szünetet rendelt el. Kihallgattak egy, a kórházban dolgozó liftkezelőt és egy karbantartót is, s mindketten kiálltak a vádlott mellett, de mostani vallomásaik néhány ponton ellentmondtak a korábbiaknak. A tárgyalás végén a vádlott ügyvédje kérte az előzetes letartóztatás megszűntetését, de ezt az ítélőtábla elutasította. A döntés ellen fellebbeznek. A megismételt másodfokú tárgyalás január 31-én folytatódik.