Belháború dúl a Jobbikban, alakul a Vona-ellenes front

Komoly félelmeket eredményez a párton belül, hogy a megfogyatkozott bázis valószínűleg kevesebb mandátumra lesz majd elég 2018-ban – véli Deák Dániel

Kacsoh Dániel – 2017.12.05. 04:19 –

A Jobbik támogatottságának apadásával magyarázta lapunknak nyilatkozva Deák Dániel, a Nézőpont Intézet elemzője, hogy egyre többen mennek neki nyíltan a Vona-féle irányvonalnak. Rámutatott: a nyilvánosság előtti üzengetés eddig a szocialistákra volt jellemző, de most felzárkózott ebben a Jobbik is.

JobbikDúró Dóra itt még szinkronban Vona Gáborral (Fotó: Hegedüs Róbert)
Sorra állnak ki a Jobbikkal való szakítását a napokban bejelentő Morvai Krisztina EP-képviselő mellett a szélsőséges párt vezető politikusai. Tegnap a pártvezetéssel, illetve az úgynevezett néppártosodással szintén elégedetlen Novák Előd exalelnök felesége, Dúró Dóra és Toroczkai László alelnök, a radikális Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom alapítója tett közzé rövid nyilatkozatot.

Morvai korábban az írta, mivel neve összekapcsolódott a Jobbikéval, szükségesnek tartja világossá tenni: ellenzi a mostani folyamatokat. Elfogadhatatlannak nevezte „értékrendünk és elveink” feladását, márpedig szerinte ez történt, Vona Gábor pártelnök lesimította a saját értékeit a Gyurcsány-féle gyűlöletpropaganda miatt átmosott agyú és szívű baloldaliak kedvéért. Nem sokkal később Gaudi-Nagy Tamás, a Jobbik korábbi képviselője úgy nyilatkozott, a Jobbik vezetése feladta az önrendelkezését, politikai és gazdasági megállapodást köthetett Simicska Lajossal. Sőt: erősen közelít a hazaáruláshoz, amit a Jobbik művel.

A hétvégén Novák nehezményezte, hogy a CEU alapítója és korábbi rektorhelyettese, George Soros helytartója az Alfahíren is hirdetheti, a pártlap által is büszkén kiemelve, hogy „a radikalizmusától (és radikálisaitól) megszabadult Jobbik” mennyivel jobb lenne kormányon, mint a Fidesz. Bizony, már a saját, nemzeti pénzpolitikát is feladná a párt az euró bevezetésével, de hát eggyel több vagy kevesebb köpönyegforgatás, korábbi választási ígéret megszegése, nem számít – fogalmazott, belengetve, hogy a „magukfajták”, Morvai Krisztinával karöltve, az alkalmas pillanatban vissza tudják majd fordítani a szekeret.

Ilyen kontextusban számíthat a Vona-ellenes szárny melletti kiállásnak Toroczkai megnyilvánulása, aki szerint „sem a néppártosodás, sem a szebb jövő nem képzelhető el” Morvai nélkül. Ráadásként Dúró Dóra szintén hitet tett a pártvezetést keményen ostorozó egykori jogvédő mellett. A párt médiaosztálya tagadja, hogy bármiféle belviszály lenne.

Deák Dániel, a Nézőpont Intézet elemzője lapunknak azt mondta, Vona nem hozza a várt eredményt, a Jobbik támogatottsága 2014 óta először egy számjegyű. Mindez komoly félelmeket eredményez a párton belül, hiszen a megfogyatkozott bázis kevesebb mandátumot eredményez majd 2018-ban. Ezért már most megkezdődött a lázadás.

Rámutatott: a nyilvánosság előtti üzengetés eddig a szocialistákra volt jellemző, most ehhez a táborhoz csatlakozott a Jobbik is. A legnagyobb súllyal talán Dúró Dóra és Toroczkai László üzenete bír, ők Vona közvetlen környezetéhez tartoznak. A Morvai és Vona közötti kapcsolat részben azért romlott meg, mert miközben a Jobbik-elnök a néhány éve még „porig rombolásra ítélt” RTL Klubon arról beszélt, „pár ezer” migráns szétosztását még elfogadhatónak tartaná, az EP-képviselő következetesen kiállt Brüsszel bevándorláspolitikájával szemben, jegyezte meg.