A belgák átmennek a szomszédba a salátástálért

Tenisz. Goffinre egy héten belül újabb finálé vár, ezúttal a franciák elleni Davis Kupa-döntő következik Lille-ben

AD – 2017.11.24. 01:14 –

A házigazda franciák a tizedik, míg a belgák az első diadalukra hajtanak a hét végén a tenisz Davis Kupa lille-i döntőjében.

A rendezőknél Yannick Noah kapitány meglepetésre kihagyta csapatából a párosban a múlt héten a londoni ATP-világbajnokságon szerepelt Nicolas Mahut-t, aki egész héten Julien Benneteau-val edzett, s utóbbi ugyancsak kimaradt a válogatottból. Párosban így Pierre-Hugues Herbert társa Richard Gasquet lesz.

A pénteki nyitómeccset az idén Budapesten, Stuttgartban és Bécsben tornagyőztes Lucas Pouille (18. a világranglistán) vívja az ATP-világbajnokságon döntős David Goffinnel (7.). Őket Jo-Wilfried Tsonga (15.) és Steve Darcis (76.) követi. A szombati párosban Herbert és Gasquet ellenfele Ruben Bemelmans és Joris De Loore lesz, majd vasárnap a pénteki játékosok lépnek pályára, váltott leosztásban. A kemény pályán sorra kerülő finálénak a Pierre Mauroy futballstadion leválasztott része ad otthont, így várhatóan megdől a DK-nézőcsúcs, amelyet Sevilla tart a 2004-es döntő óta, 27 200 szurkolóval. Valamivel kevesebben gyűltek össze az arénában a 2014-es DK-fináléra, melyben a svájciak 3–1-re verték a franciákat. A 2015-ös férfi kosárlabda Európa-bajnokság döntőjét – amelyen a spanyolok legyőzték a litvánokat – ugyanott 27 372 szurkoló látta, ami európai csúcsnak számít.

A kilencszeres bajnok franciák elvesztették az elmúlt három DK-döntőjüket 2002-ben, 2010-ben és 2014-ben, s legutóbb 2001-ben ünnepelhettek. A belgák 1904 és 2015 után a harmadik fináléjukra készülnek. A két válogatott egymás elleni párharcában a franciák vezetnek 4–3-ra.

A péntektől vasárnapig tartó Davis Kupa-döntőt a Digisport közvetíti, a mai kezdési időpont 14 óra.