Gyurcsány tovább gyengíti az MSZP-t

Egyik ellenzéki pártnak sem érdeke, így biztosan nem lesz semmi a Gulyás Márton-féle választási jelöltválasztó ötletből – mutatott rá lapunknak Kiszelly Zoltán politológus

Kacsoh Dániel – 2017.11.23. 01:40 –

Minél gyengébb az MSZP, annál több nyerő körzetet kénytelen átadni Gyurcsányéknak – magyarázta lapunknak nyilatkozva Kiszelly Zoltán. A politológus szerint érthető, ha megegyezés híján a szocialisták lefújják december 9-i kongresszusukat.
Lehet, hogy papíron jó ötlet, ám biztosan nem lesz belőle semmi, már csak azért sem, mert ellenkezik az érintettek érdekeivel – nyilatkozta a Magyar Hírlapnak Kiszelly Zoltán politológus, a Közös Ország Mozgalom minapi felvetése kapcsán. Ennek lényege, hogy mind a százhat egyéni választókörzetben „tudományos alapon” válasszák ki a közös ellenzéki jelölteket.

A Gulyás Márton mozgalmár nevével fémjelzett elképzelés egyébiránt egyfajta felmelegítése Bajnai Gordon 2014-es, illetve az MSZP-s Botka László idei ötletének: mindkettő totális kudarc volt. A szakértő rámutatott, a kispártoknak elemi érdekük, hogy minél több saját egyéni jelöltjük legyen jövő tavasszal, ezek ugyanis „villámhárítóként” viszik a voksokat az országos listára, ami pedig a parlamentbe való bejutás szempontjából létkérdés számukra. A Századvég minapi kutatása szerint pedig a balos szimpatizánsok nem szavaznának át a Jobbikra, ahogy fordítva sem működne a dolog, mutatott rá Kiszelly, aki – felidézve az SZDSZ egykori „taktikáját” – egyértelműsítette: esély sincs arra, hogy a különböző ellenzéki pártok rábólintsanak Gulyásék egyébként igen költséges elképzelésére.

A Momentum, az LMP és a Jobbik többször is rögzítette, maga indul. Az immár Botka-mentes MSZP és a Gyurcsány-féle DK eközben folyamatosan, ám igencsak döcögősen alkudozik egymással. Megírtuk, ha nem születik megállapodás záros határidőn belül, az MSZP lefújhatja december 9-i kongresszusát is. Kiszelly szerint ez érthető, hiszen paktum híján értelmetlen lenne az esemény. Márpedig Gyurcsánynak most – bármit is mond nyilvánosan – elemi érdeke, hogy a dinamikus, aláírásokat gyűjtő DK-val ellentétben totálisan passzív szocialistákkal minél később állapodjon meg. A recept egyszerű: minél gyengébb, leharcoltabb az MSZP, annál több nyerő körzetet lesz kénytelen átadni Gyurcsányéknak. Tegnap mindenesetre a szegedi szocialisták jelezték, nem adnak át helyet a DK-nak.