Koraszülötteket támogat idén a Fiatal Családosok Klubja

Az advent első vasárnapjára szervezett jótékonysági vásárnak közösségépítő ereje is van, hiszen összehozza a különböző segélyszervezeteket

Pálfy Dániel Ábel – 2017.11.22. 01:50 –

Több mint ötven szervezettel együttműködve az idén másodszor szervezi meg a családszervezetek jótékonysági adventi vásárát a Fiatal Családosok Klubja (Ficsak). Király Nóra, a szervezet elnöke lapunknak elmondta, a rendezvény fontos célja a karitatív tevékenység mellett a közösségépítés, a családszervezetek együttműködésének erősítése.

Király Nóra 20171121 Tavaly másfél millió forintnyi adományt sikerült gyűjteni – mondta Király Nóra (Forrás: Kiralynora.hu)

Koraszülött gyermekek anyatejes táplálását segítő eszközök vásárlására fordítják az idén a másodszor megrendezett családszervezetek jótékonysági adventi vásárának bevételét – mondta lapunknak Király Nóra, a Fiatal Családosok Klubjának (Ficsak) elnöke. Arról is tájékoztatott, hogy a Ficsak kezdeményezésére indult rendezvényt december 3-án, advent első vasárnapján tartják a Millenáris parkban, ahol a családszervezetek tagjai által kézzel készített karácsonyi ajándékokat lehet vásárolni.

Hangsúlyozta, amikor a bevétel sorsáról döntöttek, mindenképpen olyan közösséget kerestek, amely hozzájuk hasonlóan a családok életét segíti, így esett a választásuk a Melletted a helyem egyesületre, amely a koraszülöttekért és a családjaikért dolgozik. A Ficsak fontosnak tartja – hangsúlyozta az elnök –, hogy a korábban érkező kisbabák és a szüleik megfelelő támogatásban részesüljenek, az egyesülettel közösen pedig valódi segítséget kívánnak ehhez nyújtani.

Király Nóra beszámolt arról is, hogy mindig fontos volt számukra a jótékonyság és a rászoruló emberek, szervezetek támogatása. „Kezdetben alkalmanként, ad hoc jelleggel szerveztünk gyűjtést, például balesetek áldozatainak, tűzesetek károsultjainak, illetve egy-egy rendezvény után a megmaradt ételt juttattuk el a rászorulókhoz” – magyarázta. Elmondta, tavalyelőtt határozták el, hogy több hónapos előkészületet igénylő, nagyszabású jótékonysági vásárt szerveznek. Ez tavaly sikeresen lezajlott, vagyis fél nap alatt egy, a mostaninál sokkal kisebb helyszínen másfél millió forintot sikerült összegyűjteniük, amivel a daganatos és leukémiás gyerekek gyógyulását segítő Őrzők Alapítványt támogatták. Az idén ennél nagyobb összeget szeretnének gyűjteni – emelte ki –, ezért bíznak abban, hogy több ezren kilátogatnak majd a vásárra, amelynek kettős célja van: egyrészt a rászorulók segítése, másrészt a közösségépítés, mivel igyekeznek összehozni egymással a hazai családszervezeteket.

Több mint ötven szervezet, cég és közéleti szereplő csatlakozott eddig a kezdeményezésükhöz, a kör pedig folyamatosan bővül. Szájról szájra terjed a vásár híre, naponta újabb és újabb érdeklődők keresnek fel – számolt be a Ficsak elnöke. Király Nóra elmondta, fő partnerük – a teljesség igénye nélkül – a Nagycsaládosok Országos Egyesülete, a Három királyfi, három királylány mozgalom, a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége, valamint a Ringató. Emellett vidéki szervezetek is hatalmas lelkesedéssel készülnek a rendezvényre.

A vásárban a családszervezetek saját készítésű termékeit lehet majd megvásárolni. Ezek között lesznek „különböző finomságok”, amelyek nem hiányozhatnak a karácsonyi asztalról: bejgli és más sütemények, lekvárok, mézek, mézeskalács, de lehet majd válogatni a karácsonyfadíszek, asztaldíszek, adventi koszorúk és házi szappanok közül is – magyarázta az elnök.

Király Nórát a Ficsak terveiről is kérdeztük. Így beszámolt például arról, céljaik közé tartozik a családok támogatása mellett a sport és az egészségvédelem, így rendszeresen szerveznek ilyen találkozókat. Készülnek 2018-ra is, amely a családok éve lesz. Ennek részeként tervezik a házasság hete sorozatukat, programokat szerveznek nőnapra, anyák napjára, apák napjára, és több családi sportprogram is szerepel az elképzeléseik között.