Újabb jelet fogtak az űrből

Két nagy felfedezés közt majdnem elsikkadt egy gravitációs hullám

Lázin Miklós András – 2017.11.21. 03:00 –

Idén augusztusban két fontos felfedezés is történt a gravitációs hullámok terén – összegzi az elmúlt hónapok sikereit a Csillagaszat.hu oldal.

Emlékeztetnek, GW170814 azonosítójú volt az első hullám, amelyet három detektor is fogott, az eddigi legpontosabb iránybecslést adva az összeütköző fekete lyukak helyzetére az égbolton. A három nappal később azonosított GW170817, ami az elsőként észlelt neutroncsillag-összeolvadás még nagyobb szenzá­ciót keltett. Az élet furcsa fintora, hogy ez a két felfedezés teljesen háttérbe szorította a két hónappal korábban észlelt, egyszerű gravitációs­hullám-jelet. Jól jelzi a terület fejlődését, hogy két évvel a legelső felfedezés bejelentése óta odáig jutottak a kutatók, hogy már rangsorolniuk kell, melyik hullám a fontosabb eredmény.

A GW170608 jelzést kapott esemény leírását végül múlt héten tették közzé a LIGO és Virgo konzorciumok honlapjain. A 2017. június 8-án észlelt gravitációs hullámok durván 1,1 milliárd fényév távolságból érkeztek hozzánk, és két fekete lyuk összeolvadását jelezték. A modellszámítások alapján ezek az eddigi legkisebb tömegű fekete lyukak, amelyeket sikerült így megfigyelni: az ütközés előtt nagyjából hét és tizenkettő naptömegűek lehettek. Ez pedig kisebb az eddigi rekorder GW151226 esemény fekete lyukainál is.
Az esemény érdekessége, hogy a kisebbik, öt-kilenc naptömeg közötti fekete lyuk már olyan „apró”, hogy összemérhető a korábban, kölcsönható kettőscsillagokban talált fekete lyukakkal. Azaz végre nemcsak neutroncsillagok, hanem fekete lyukak esetében is megvan a kapcsolódási pont a gravitációs hullámok és az elektromágneses sugárzás segítségével megfigyelt égitestek között.