A külügyminiszter szerint Szaúd-Arábia nem tűri az iráni agressziót

Bahrein szintén Iránt és szövetségeseit bírálta

MH/MTI – 2017.11.19. 20:26 –

Rijád nem nézi ölbe tett kézzel Irán "agresszív" politikáját - figyelmeztetett az Arab Liga rendkívüli ülésén Adel al-Dzsubeir szaúdi külügyminiszter vasárnap.

"Szaúd-Arábia nem szemléli tétlenül Irán agresszióit, és minden erőfeszítést megtesz annak érdekében, hogy megvédje nemzetbiztonságát és népét" - mondta a külügyminiszter.
A Rijáddal szövetséges Bahrein külügyminisztere szintén Iránt és a szövetségeseit bírálta.
A terrorista Hezbollah libanoni síita szervezet Irán meghosszabbított karja a térségben. Libanon e terrorszervezet teljes ellenőrzése alatt áll - mondta Háled bin Ahmed al-Kalifa sejk. 
A tanácskozás összehívását Szaúd-Arábia kérte, hogy megvitassák, "hogyan lehet kivédeni az arab országok belügyeibe való iráni beavatkozás, valamint a biztonság és a béke megsértésére tett kísérleteket".
"Az nem óv meg a ballisztikus rakétáktól egyetlen arab fővárost sem, ha néma marad Iránnak az ügynökei által elkövetett agressziói láttán" - szögezte le Dzsubeir. A miniszter hozzátette, hogy 2015 óta, amióta Rijád katonai szövetség élén a nemzetközileg elismert, emigrációba vonult jemeni elnököt, Abed Rabbo Manszúr Hádit támogatja, 80 ballisztikus rakétát lőttek ki a jemeni síita lázadók országa területére.
Egy, az Arab Ligában dolgozó, nevének elhallgatását kérő diplomata szerint Rijád "Iránt és a vele kapcsolatban álló arab milíciákat", mindenekelőtt a Hezbollahot elítélő határozatot akar elfogadtatni a szervezetben.
Ahmed Abul Geit, az Arab Liga főtitkára közölte a külügyminiszterekkel, hogy az arab országok meg fogják tárgyalni a kérdést nemzetközi szervezetekkel, így az ENSZ Biztonsági Tanácsával is. 
Irán tagadja, hogy ő okozná a térség problémáit és ujjal mutogat Szaúd-Arábiára.
Az utóbbi hónapokban kiéleződött a feszültség a két közép-keleti regionális hatalom, a szunnita Szaúd-Arábia és a síita Irán között, amelyek számos kérdés - így a jemeni és a szíriai háború, valamint a libanoni helyzet - megítélésében ellentétes nézeteket vallanak.
A jemeni húszi lázadók november 4-én ballisztikus rakétát lőttek ki a rijádi nemzetközi repülőtérre, 10-én pedig egy bahreini kőolajvezetékre támadtak rá. Rijád Teheránt vádolja, Irán tagadja, hogy ő szállítana titokban katonai felszerelést a jemeni síita lázadóknak.
November 4-én Szaúd-Arábiában felvett televíziós beszédében lemondott Szaad Haríri libanoni miniszterelnök, aki azzal vádolta meg Iránt és a Hezbollahot, hogy rátették a kezüket az országra.