Legalább tizenöt embert eltapostak egy ételosztáson Marokkóban

Az ételosztást egy magánszponzor szervezte egy faluban, legalább nyolcszázan rohanták meg a bódét

MH/MTI – 2017.11.19. 18:49 –

Legalább tizenöten meghaltak és öten megsérültek a nyugat-marokkói esz-Szavíra térségében vasárnap, amikor élelmiszerosztás közben lökdösődés tört ki a tömegben - közölte a marokkói belügyminisztérium.

A szerencsétlenség - amelynek körülményeit a tárca nem részletezte - az esz-Szavírától 60 kilométerre fekvő Szidi Bulaalam faluban történt.
Helyi médiajelentések szerint egy "adakozó" szervezte az élelmiszerosztást a heti vásár idején egy kis bódéban, amelyet rövid idő alatt megrohant a mintegy 800 fős tömeg, főként nők.
A marokkói hatóságok közölték, hogy vizsgálat indult "az incidens körülményeinek tisztázására és a felelősség megállapítására".
Az uralkodó, VI. Mohammed király utasítást adott az áldozatok hozzátartozóinak és a sérülteknek a megsegítésére. Az uralkodó magára vállalta az áldozatok temetésének és a sérültek ellátásának költségeit.
Az alyaoum24.com helyi hírportál értesülései szerint a segély értéke személyenként mintegy 16 dollár (4234 forint) volt.
Az élelmiszersegélyek osztása gyakori az észak-afrikai országban, különösen az eldugott vidékeken. Hasonló akciókat magánszponzorok és szervezetek, de a hatóságok is tartanak. 
A heti vásár idején a marokkói falvak piacai túlzsúfoltak, gyakran érkeznek vásárlók a szomszédos falvakból is.
A szárazság miatt nemrégiben csökkent a mezőgazdasági termelés, és az alapvető élelmiszerek ára megnőtt Marokkóban.