Orvostovábbképző tanfolyam Beregszászon

„Magyarország, jó szándékát bizonyítva, pozitív példával jár elöl”

MH/MTI – 2017.11.18. 19:49 –

A magyarországi családorvosi tevékenység tapasztalatainak kárpátaljai orvosokkal történő megosztását szolgáló továbbképző tanfolyamot nyitott meg Grezsa István kormánybiztos szombaton Beregszászon.

A családorvosi tevékenység sajátosságai - tanulságok magyarországi példák alapján elnevezésű konferencia kapcsán Grezsa István, a Miniszterelnökség Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja együttműködésének és összehangolt fejlesztési feladatainak kormányzati koordinációjáért felelős kormánybiztosa az MTI érdeklődésére telefonon elmondta, már harmadik alkalommal tartanak a magyar kormány támogatásával orvostovábbképző tanfolyamot kárpátaljai szakemberek számára.

Hozzátette, ennek kettős jelentősége van, egyfelől az, hogy most, amikor vitákkal terheltek a két állam közötti kapcsolatok, Magyarország az építkezés és a segítség példáját mutatja. Az orvosképzéssel párhuzamosan ugyanis négymillió forintos magyar kormánytámogatásból fedik át a munkácsi megyei gyermekkórház tetőszerkezetét, és budapesti, valamint szegedi orvostanhallgatók saját gyűjtésből és kormánytámogatásból negyedik alkalommal végeznek szűrővizsgálatokat kárpátaljai településeken - emelte ki.         

Másfelől - mutatott rá - az ad aktualitást a beregszászi orvostovábbképzésnek, hogy Ukrajna most készül bevezetni a magyarországihoz hasonló háziorvosi rendszert, s ezt a folyamatot Magyarország figyelemmel kíséri a hasonló modell miatt is, hogy megadhassa a szükséges szakmai segítséget. A kárpátaljai magyar orvosok biztosak lehetnek abban, hogy a magyar kormány jelentős támogatásban fogja részesíteni őket a rendszer bevezetése esetén - fűzte hozzá.         

Látható, hogy Magyarország, jó szándékát bizonyítva, pozitív példával jár elöl most is, amikor Lilija Hrinevics ukrán oktatási miniszter Kárpátalján tartózkodik, hogy magyarázza a kisebbségi jogokat szűkítő új oktatási törvényt - hangsúlyozta Grezsa István.