Molnár Gyula és Hiller István Gyurcsány kottájából játszik

Feszültté vált, robbanáshoz is vezethet a helyzet a szocialista pártban

Bán Károly – 2017.11.18. 02:39 –

Nincs egyetértés a fővárosi szocialisták és az MSZP országos vezetése között a választási együttműködés időzítésében. Molnár Gyula pártelnök szerint még nem értek be a DK-val folytatott tárgyalások gyümölcsei.
A baloldali választási szövetség összehozásán fáradozó Tarjányi Péter cége által tulajdonolt Zoom.hu pénteken azt közölte, birtokába jutott az a lista, amely az MSZP és a DK végleges megállapodását tükrözi a 106 egyéni választókerület felosztásáról. Eszerint 62:44 arányban osztoznának egymás közt a körzetekből, s a baloldal két vezető pártja saját „kvótájából” osztana le a kis pártoknak. Bokros Lajos MoMa-ját a DK, Fodor Gábor Liberálisok pártját pedig az MSZP vinné be vállán a parlamentbe. Nyolc kerületet ajánlanának fel az Együtt-Párbeszéd konzorciumnak a portál szerint, az LMP társelnökeivel szemben pedig nem indítanának saját jelölteket.

Konyhakész a választási együttműködési recept, a két párt képviselői mégsem csapnak egymás tenyerébe. A hírportál szerint azért nem, mert „Gyurcsány Ferenc DK-elnök késlelteti a megállapodást, úgy érzi, most van itt a pillanat, amikor az általa elhagyott MSZP fölé nőhet.” Molnár Gyula MSZP-elnök a péntek reggel közzétett listáról még délelőtt azt mondta a 168 Órának, még nincs olyan megállapodás, amellyel ki lehetne állni a nyilvánosság elé. A kiszivárogtatásról pedig azt mondta: „Ez nem újságírás, ez politikai befolyásolási kísérlet.”

A történet előzménye, hogy a héten összeült az MSZP budapesti párttanácsa (ennek a budapesti elnökség mellett a kerületi elnökök is tagjai), s Kunhalmi Ágnes elnök itt ismertette az országos elnökséghez eljuttatott levelüket, miszerint a december 9-i kongresszusnak döntenie kell az egyéni jelöltekről, a közös listáról és a közös miniszterelnök-jelöltről is.

A pártvezetés azonban – értesültünk – más állásponton van, „Molnár Gyula és Hiller István Gyurcsány kottájából játszik”. Nem kell kapkodni, mondják, nem fontos november 25-én a választmány elé terjeszteni a DK-val történt megállapodás alapján az egyéni jelöltek listáját. És az sem annyira sürgető, hogy a kongresszus már decemberben döntsön a választási együttműködésről – hallottuk informátorainktól.

Tóth Bertalan frakcióvezető tegnap az ATV-n a budapesti és az országos vezetés között kialakult „stratégiai véleménykülönbséget” azzal próbálta tompítani, nem igaz, hogy a fővárosiak ultimátumot intéztek Molnár Gyulához. Ugyanakkor ismét bedobta Balázs Péter nevét mint lehetséges miniszterelnök-jelöltet, noha ezt a legfőbb szövetséges, Gyurcsány Ferenc korábban éppúgy elvetette, mint a közös listát.

A szocialisták frakcióvezetője egyébként azzal is érvelt, hogy korábban a DK-nak csak az volt a kifogása, hogy elnöküket Botka László miniszterelnök-jelölt nem tartotta kívánatosnak a listán. Ezért újra fel fogják vetni a közös lista gondolatát – tette hozzá.