Bécs nem kér az illegális bevándorlókból

Jelentős szigorításokkal szorítaná vissza Sebastian Kurz és Heinz-Christian Strache a migránsok áramlatát, nehezebb lesz állampolgársághoz és segélyekhez jutni

Őry Mariann – 2017.11.18. 02:20 –

Jól haladnak, de egyhamar nem érnek véget a bécsi koalíciós tárgyalások. Néhány kulcskérdésben már megállapodtak a felek.

Sebastian Kurz és Heinz-Christian Strache 20171118 Sebastian Kurz és Heinz-Christian Strache. Fékeznék a menekültek beözönlését  (Fotó: Reuters - Heinz-Peter Bader)

Kérdéses, hogy sikerül-e karácsonyig megállapodniuk, mindenesetre az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) és az Osztrák Néppárt (ÖVP) vezetői is úgy nyilatkoztak tegnap, hogy jól haladnak a koalíciós tárgyalások. Heinz-Christian Strache FPÖ-elnök tegnapi sajtótájékoztatójukon elmondta, különösen a biztonsági és védelmi kérdésekben sikerült már számos ügyben egyez­ségre jutni. „Nem egy régi autót akarunk újrafényezni, hanem valami teljesen újat szeretnének nyújtani” – fogalmazott Strache azzal kapcsolatban, nem akarják, hogy határidők nyomasszák őket a tárgyalások alatt.

Sebastian Kurz, az ÖVP elnöke is arról számolt be, hogy nagyon jól haladnak a tárgyalások, más területeken is előrelépés történt az egyeztetéseken.

A leendő osztrák kormánykoalíció terveiről eddig annyit lehet tudni, hogy a menekültstátust elnyert külföldiek várhatóan csak tíz év után kérvényezhetnek majd osztrák állampolgárságot a jelenlegi hat év helyett, a menekülteknek járó juttatásokat pedig jelentősen csökkenteni akarják szövetségi szinten. A Kronen Zeitung szerint négy konkrét pontot fogalmaztak meg tegnap a biztonság és a védelem témakörében. Eszerint fejleszteni kell a rendőrséget, vonzóbbá kell tenni a rendőri pályát, jelentősen növelni kell az állományt. Javítani kell a digitális biztonságon is, Kurz megfogalmazása szerint az erre irányuló fenyegetések ugyanis egyre komolyabbak. Az FPÖ és az ÖVP létrehozna egy kiberbiztonsági központot, amely az eddigieknél hatékonyabban koordinálna a belügy-, a külügy- és a védelmi miniszté­rium között. Sürgős intézkedésekre van szükség a terrorizmus elleni védekezésben is. Strache hangsúlyozta, tenni kell azért, hogy idejében azonosítsák azokat, akik veszélyt jelentenek, és az iszlamista uszítást is szigorúbban kell büntetni. Az új biztonsági csomag részleteinek kidolgozása még hátravan.

Kurz tegnap is beszélt az illegális migráció visszaszorításáról, valamint az állampolgársághoz jutás feltételeinek szigorításáról. Kitűzött közös céljuk a leendő koalíciós partnereknek az illegális bevándorlás visszaszorítása nullára, valamint a kitoloncolások felgyorsítása is.

Nemrég több mint háromezren tüntettek Bécsben az FPÖ lehetséges kormánykoalíciós tagsága ellen. Több tüntető az FPÖ-n belüli konkrét személyeknek a kormányban való részvétele ellen tiltakozott, mert szerinte ezek az emberek szélsőséges jobboldaliakkal állnak kapcsolatban.