Békítene Moszkva Szíriában

A vegyi fegyverekkel kapcsolatos orosz és amerikai javaslat is elbukott az ENSZ Biztonsági Tanácsában

MH-összeállítás – 2017.11.18. 02:19 –

A jövő heti orosz–török–iráni csúcstalálkozó a szíriai kormány és az ellenzék egésze közötti közvetlen, a politikai rendezésről folytatandó párbeszédet szándékozik ösztönözni – mondta pénteken Szergej Lavrov orosz külügyminiszter.

Vlagyimir Putyin orosz, Recep Tayyip Erdogan török és Haszan Róháni iráni elnök jövő szerdán Szocsiban ül majd tárgyalóasztalhoz. Szergej Lavrov elmondta, hogy a találkozó előkészítésének keretében még a héten találkozik török és iráni hivatali partnerével, Mevlüt Cavusogluval és Mohamed Dzsavád Zaríffal.

Lavrov arról is beszélt, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsában leszavazták a világszervezet és a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) szíriai közös vizsgálati mechanizmusa (JIM) pénteken lejáró mandátumának meghosszabbítására vonatkozó, orosz támogatottságú bolíviai javaslatot. Mint mondta, a voksolás eredménye azt mutatja, Washington és szövetségesei nem akarják, hogy a JIM „becsületesen, érthetően és hatékonyan működjön”. A mandátumhosszabbításról szóló amerikai javaslatot Oroszország vétózta meg. Moszkva egyebek között azt kifogásolta, hogy az ENSZ és az OPCW szakemberei úgy készítették el a damaszkuszi kormányt elítélő jelentésüket az április 4-i, a szíriai Hán Sejkúnnál elkövetett szarintámadásról, hogy ki sem szálltak a helyszínre.

Az orosz külügyminiszter hazugsággal vádolta meg Nikki Haley-t, az Egyesült Államok állandó ENSZ-képviselőjét. Haley azt állította, a napokban meghiúsult minden kísérlete, hogy telefonon elérje orosz hivatali partnerét, Vaszilij Nyebenzját, akivel a határozattervezetek szövegének egységesítéséről akart egyeztetni.


Háromezres erősítés Afganisztánban

Mintegy háromezer amerikai katonát vezényeltek Afganisztánba Donald Trump amerikai elnök stratégiájának megfelelően – közölte csütörtökön a Pentagon. Az amerikai vezérkar tagja, Kenneth McKenzie tábornok megerősítette: megérkezett az erősítés Afganisztánba, így mintegy tizennégyezerre nőtt a országban szolgáló amerikai katonák száma. A frissen érkezettek feladata az afgán hadsereg katonai kiképzése és az afgán légierő fejlesztése. (ŐM)