Továbbra is lendületben a gazdasági növekedés

A kedvező számok jórészt a béremeléseknek és az áfabevételek bővülésének köszönhetők, de fontos befolyásoló tényezőnek számítanak a lakás- és irodaátadások is

M. Orbán András – 2017.11.15. 01:29 –

Magasabb fokozatra kapcsolt a harmadik negyedévben a gazdaság, bár a tényadat picit alacsonyabb lett a 3,7 százalékos előzetes piaci konszenzusnál. Elemzők szerint a bruttó hazai termék (GDP) alakulásában a fogyasztás bővülésének volt jelentős szerepe, a negyedik negyedévben további erősödésre számítanak.

gazdasági növekedés 20171114 A fellendülést  továbbra is a döntően belső keresleti elemek vezérlik, az élénkülő fogyasztás, a növekvő beruházások (Fotó: MH)

Lendületesen bővült a hazai gazdaság a harmadik negyedévben, ami együtt járt a bérek töretlen emelkedésével – mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a hazai GDP-bővülés harmadik negyedéves adataira reagálva, a tárca lapunknak küldött közleménye szerint. A KSH tegnapi jelentése szerint a bruttó hazai termék 3,6 százalékkal nőtt a harmadik negyedévben az előző év azonos időszakához képest, a naptárhatás kiszűrésével 3,8 százalékos volt a növekedés. A 3,6 százalékos harmadik negyedévi előzetes adatot értékelve elmondta, az kedvezőbb, mint az előző három hónap eredménye volt. A részstatisztikák alapján ennél is jobb eredményre lehetett számítani, hiszen a rekord áfabevételek sokkal dinamikusabb gazdasági életet mutatnak, ezért a végleges adatok várhatóan 3,6 százaléknál gyorsabb GDP-bővülést mutatnak.

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője az utolsó negyedévben határozott gyorsulásra számít, így idén éves átlagban a GDP négy százalékkal nőhet. Jövőre 4,2 százalékra gyorsulhat a növekedés üteme a fogyasztási dinamika, a lakás- és irodaátadási hullám, az EU-források és más állami beruházások felfutása, új autóipari kapacitások, új feldolgozóipari beruházások miatt.

Nyeste Orsolya, az Erste Bank senior makrogazdasági elemzője szerint a fellendülést továbbra is a döntően belső keresleti elemek vezérlik, az élénkülő fogyasztás és a növekvő beruházások. A fogyasztás és a beruházás magas importvonzata miatt azonban a nettó export hozzájárulása mind a harmadik negyedévben, mind az év egészében negatív lehet. A jövő évben 3,4 százalékos lehet a növekedés tempója. Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője szerint ugyancsak a fogyasztás járulhatott leginkább hozzá a növekedéshez a kiskereskedelem és a szolgáltató szektor kedvező teljesítményét látva. Meghatározó lehetett a növekedésben a beruházás is, amire az építőipar szárnyalása utal. Az ipar szerepe elhanyagolható lehetett a harmadik negyedévi növekedésben, ebből következően a nettó export sem tudott érdemben hozzájárulni a gazdaság teljesítményéhez. Az ING várakozásai szerint az idei év utolsó negyedévében a gazdasági aktivitás tovább erősödhet, elérheti akár a négy százalék feletti mértéket, amivel az év egészében 3,8 százalékos teljesítményt regisztrálhat a gazdaság.

A harmadik negyedévben uniós szinten is bővülést mértek, 0,6 százalékkal nőtt az euróövezet és az Európai Unió bruttó hazai terméke az előző negyedévhez képest – közölte az Európai Unió statisztikai hivatala (Eurostat) tegnap. A második becslést tartalmazó adatok szerint szezonális kiigazítással számolva éves bázison mindkét régióban 2,5 százalék volt a GDP-növekedés a harmadik negyedévben. A legerősebb mértékben, 2,6 százalékkal Románia gazdasága nőtt.