Segítség az adózásban

Jelentős könnyebbséget hozhat itthon az újabb bürokráciacsökkentés

Zováthi Domokos – 2017.11.15. 01:26 –

Míg eddig az adószakemberek csak úgy kezdhették meg tevékenységüket, ha ahhoz engedélyt kértek, jövőre elég lehet egy egyszerű bejelentés is. Az adószakemberek nyilvántartásba vételéről szóló rendeletettervezetet tegnaptól bárki véleményezheti.

A Nemzetgazdasági Minisztérium tervezete szerint a bejelentés vizsgálatának eredménye alapján a gazdasági tárca a jogszabályi feltételeket teljesítő bejelentőket nyilvántartásba veszi, míg azokat, akik nem felelnek meg az előírásoknak, az adótanácsadói, adószakértői és okleveles adószakértői tevékenység végzésétől eltiltja. Annak érdekében, hogy a lehető legmagasabb szintű szolgáltatást tudják nyújtani ügyfeleiknek az adózási szakemberek, a nyilvántartásba vételt követő öt év alatt továbbképzéseken kell részt venniük.

Az újabb bürokráciacsökkentés az adózásban jelentős könnyebbséget hozhat jövőre. Jelenleg az adótanácsadói, az adószakértői és az okleveles adószakértői tevékenység csak akkor kezdhető meg, ha a jelölt nyilvántartásba vételi kérelmét a hatóság elbírálta, és az engedélykiadással egyidejűleg a jelentkezőt felvette a nyilvántartásba. Az adóbürokrácia-csökkentés újabb állomása megszüntetheti az engedélyezési eljárást. Amíg jelenleg az adótanácsadóknak kell igazolniuk, hogy megfelelnek a feltételeknek, a tervezet szerint 2018-tól az NGM a rendelkezésére álló adatok alapján ellenőrzi ezt.

A szaktárca nyilvántartásában jelenleg több mint hatezer adótanácsadó, adószakértő és okleveles adószakértő szerepel. Az adóügyeik intézésében szakszerű segítséget igénylő cégeknek, vállalkozásoknak és magánszemélyeknek itt érdemes a megbízás előtt a jogosultságot ellenőrizniük.