A cégek terhei jövőre is mérséklődnek

Kevesebbet fizethetnek a sportvállalkozások

Putsay Gábor – 2017.11.15. 01:25 –

Lényeges adóváltozásokról határozott tegnap az Országgyűlés. A kisadózó vállalkozások köre is bővült.
Elfogadta tegnap a szociális hozzájárulási adó csökkentéséről a törvényjavaslatot az Országgyűlés, amelyet képviselői önálló indítványként nyújtott be Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter és Cseresnyés Péter államtitkár. Így jövő év január 1-jétől a szociális hozzájárulási adó 22-ről 19,5 százalékra mérséklődik, ami a tervezettnél 0,5 százalékponttal nagyobb mértékű csökkentés. Ezzel párhuzamosan az egészségügyi hozzájárulás 22 százalékos kulcsa is csökken 19,5 százalékra. Szintén elfogadta tegnap a parlament a kisadózó vállalkozások tételes adójáról, a katáról és a kisvállalati adóról szóló törvény módosítását – adta hírül a távirati iroda.

A törvény bővíti a kisadózók tételes adójának választására jogosultak körét az ügyvédi irodákkal, amelyek már decembertől bejelenthetik, hogy a katát választják.

Az Országgyűlés egyhangúlag, 183 igen szavazattal fogadta el az egyszerűsített foglalkoztatásról szóló törvény módosítását. Győrffy Balázs, Jakab István és Vécsey László fideszes képviselők javaslatának indoklása szerint az egyszerűsített foglalkoztatásból származó adómentes napi jövedelem jelenlegi 5870 forintos összege emelkedik. Módosult az illetékről szóló törvény is. Győrffy Balázs, Jakab István és Vécsey László javaslata összhangba hozza a termőföldszerzéshez kapcsolódó visszterhes vagyonátruházási illetékmentesség alkalmazási körét a földforgalmi törvénnyel. A mentességet továbbra is azok a földművesek vehetik igénybe, akik vállalják, hogy a földet öt évig mező- és erdőgazdasági tevékenységre hasznosítják.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) 34 milliárd forinttal gazdálkodhat jövőre, a Médiatanács 458 millió forinttal további 1,1 milliárd forint kezelése mellett, míg a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) jövő évi büdzséje 80,8 milliárd forintot tesz ki. A sportvállalkozások által fizetendő iparűzésiadó-terhek csökkentéséről is döntött a parlament, a fideszes Tiba István javaslatára. A belépőjegy- és bérleteladásból, reklámközzétételi tevékenységből, szponzori szerződésből eredő bevétel után a továbbiakban nem kell iparűzési adót fizetni, amennyiben a vállalkozás elindul abban a bajnokságban, amelyben ő rendelkezik a versenyzők játékjogával.

A sporttevékenység és az utánpótlássport szervezésében viszont nemcsak az állami szervek, hanem a gazdasági tevékenységet végző sportvállalkozások is részt vesznek, emiatt indokolt az iparűzésiadókönnyítés – közölte a képviselő.