Átlátható közbeszerzések

A magyar ellenőrzési modell sikerét, elismertségét mutatja, hogy néhány éven belül több ország társszervezete tervezi azt a saját rendszerébe illeszteni

Gazsó Rita – 2017.11.15. 01:25 –

Szabálytalanságok miatt rekordmértékű, várhatóan hétszázmillió forintos bírságot szabhat ki az idén a Közbeszerzési Döntőbíróság. A fokozott ellenőrzések hosszabb távon is megerősítik a jogszerű magatartást.

10 20171114

A Közbeszerzési Hatóság célja, hogy biztosítsa a közbeszerzések tisztaságát és harcoljon a korrupció ellen, s ennek érdekében egyre újabb eszközöket alkalmaz és fokozza az ellenőrzés hatékonyságát. Az eredményességét jelzi, hogy a Közbeszerzési Döntőbizottság az idén várhatóan rekordmértékű bírságot szab ki szabálytalanságok miatt, amelyek összértéke az év végéig megközelítheti a hétszázmillió forintot – mondta Rigó Csaba, a Közbeszerzési Hatóság elnöke tegnap, az Átlátható, hozzáférhető és versenyképes közbeszerzés című konferencián. Emlékeztetett rá, hogy 2015 novembere óta jogszabály ad lehetőséget arra, hogy vizsgálják a közbeszerzések keretében kötött szerződések teljesítését és módosítását. Ezt áttekintve idén november 10-ig 101 ellenőrzést indítottak, 44 jogorvoslati eljárást kezdeményeztek, és a Közbeszerzési Döntőbizottság összesen több mint 330 millió forint bírságot szabott ki – jelezte a hatóság elnöke. Kiemelte, hogy a nemzetközileg is egyedülálló magyar modellt a következő években több külföldi társszervezet is integrálni készül saját eszközrendszerébe.

Rigó Csaba lapunknak elmondta: a fokozottabb ellenőrzésektől azt várják, hogy hosszabb távon is elterjeszti majd a jogszerű magatartást. Előnyként említette, hogy az utókövetés miatt rendelkezésükre áll a visszacsatolás, alaposabbá válik az előkészítés az ajánlatkérők részéről, valamint arra számítanak, hogy maga a közbeszerzési eljárás is zökkenőmentesebbé válik, és fokozódik a szerződésteljesítési fegyelem.

Domokos László, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke a rendezvényen elmondta, hogy az ÁSZ az idén hetedik alkalommal méri fel a közszféra intézményeinek korrupciós veszélyeztetettségét. Mint jelezte: az idei adatfelvételben minden korábbinál több, összesen 3346 intézmény vett részt, amely mintegy 22 ezer közbeszerzési eljárás előkészítésében vett részt. Kiemelte, hogy a válaszadók száma 2011 óta megháromszorozódott, s ez szerinte azt jelenti, hogy sikerült elterjeszteniük az integritás iránti igényt a magyar közszféra intézményei között. Felidézte, hogy a közbeszerzések uniós irányelveken alapuló 2015-ös újraszabályozása ma már a legkedvezőbb ajánlat elvét teszi főszabállyá az ajánlatok olcsóságával szemben. Domokos László elmondta: az ÁSZ az idén novemberig 47 esetben élt megkereséssel a Közbeszerzési Hatóság elnökénél, és kezdeményezett jogorvoslati eljárást a Közbeszerzési Döntőbizottságnál. A bizottság a számvevőszék által idén kezdeményezett eljárásokban eddig összesen negyvenmillió 525 ezer forint összegű bírság kiszabását rendelte el.