Középpontban a hazai tanyák modernizálása

A legnépszerűbb pályázatok a gazdaságok és a gondnoki területek fejlesztését szolgálják

Putsay Gábor – 2017.11.15. 01:15 –

Háromszáz pályázó nyert el támogatást tanyafejlesztésre az idén. A jó minőségű és egészséges élelmiszerekre továbbra is igény mutatkozik.
Fontos döntése volt a nemzeti ügyek kormányának – korábban nem volt olyan fejlesztéspolitikai elképzelés, amelynek nyomán a tanyán élők helyzetét érdemben lehetett volna változtatni –, hogy minden évben legyen egy olyan pályázat, amely illeszkedik a tanyafejlesztési programhoz. Ez ugyanis lehetővé teszi, hogy a tanyákon élők számára javuljanak a gazdálkodás és a lakhatás körülményei, bekapcsolódhassanak az ország gazdasági vérkeringésébe – mondta tegnap Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter. A távirati iroda beszámolója szerint hozzátette, tanyafejlesztésre 2010–2018 között a két kormányzati ciklusban összesen 16,3 milliárd forint áll rendelkezésre.

Az idén csaknem háromszáz pályázó nyerte el a mintegy nyolcszázmillió forintos keretet. A magyar tanyát az Országgyűlés határozata alapján az idei évtől kiemelt nemzeti örökségként kell kezelni, mivel az hungarikum. Eddig a tárca 1145 tanyai egyedi gazdaság fejlesztését tudta finanszírozni – mondta a miniszter. Fazekas Sándor kitért rá: a 16,3 milliárd forintos forrás két fő elemet tartalmaz. Az egyik a tárca által gondozott tanyafejlesztési program – amely több részből áll –, a másik pedig a program eddigi tapasztalatai alapján kidolgozott villamosítási és vízellátási vidékfejlesztési tanyaprogram, amelyben nyolcmilliárd forintos keretre lehet pályázni. A miniszter reményét fejezte ki, hogy a tanyafejlesztési folyamat nem áll le, mert a jó minőségű, egészséges, a tanyákon előállított élelmiszerekre – amelyek már most is ott vannak a gazdapiacok és -boltok kínálatában – továbbra is lesz igény.

V. Németh Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár közölte: az idén is, mint korábban, a legnépszerűbb pályázat a tanyagazdaságok fejlesztését szolgálta. Itt 142 pályázó részesült támogatásban. Saját tanyájának felújítására 31 pályázónak nyílik alkalma, olyannak, aki agrártevékenységet nem folytat. A másik népszerű terület a tanyagondnoki szolgálatok támogatása volt: itt 37 támogatott pályázat volt az idén. De pályázni lehetett még nyitott tanyagazdaságok kialakítására vagy a tanyai idegenforgalmat szolgáló tevékenységek fejlesztésére és közösségi terek kialakítására is. Jövőre 1,2 milliárd forintra emelkedik a tanyafejlesztésre fordítható összeg.