Hamarosan megkezdődik az Olof Palme Ház felújítása

Teljes helyreállítása után a százhúsz évvel ezelőtti Budapestet idézi fel kiállítóhelyként és közösségi térként a Zsolnay-kerámiás városligeti épület

Zsiray-Rummer Zoltán – 2017.11.15. 01:00 –

Decemberben nekilátnak a városligeti Olof Palme Ház átfogó műemléki felújításának. Baán László, a Liget Budapest-projekt miniszteri biztosa tegnap elmondta, hogy a hárommilliárd forintos rekonstrukció után az épület interaktív kiállítóhelyként, kulturális közösségi térként nyílik meg 2019-ben.

Olof Palme Ház 20171114 Az eredeti tervek alapján újítják fel a több mint százharminc éves műemléket (Fotó: Bodnár Patrícia)

Az eredeti tervek alapján újítják fel az 1885-ös Országos Általános Kiállításra eredetileg Műcsarnoknak épült, ma Olof Palme Ház néven ismert épületet a Városligetben. A munka decemberben indul – közölte a tegnapi bejáráson Baán László, a Liget Budapest-projekt miniszteri biztosa. A távirati iroda tudósítása szerint hangsúlyozta, hogy a műemlék az utóbbi évtizedekben egyre rosszabb állapotba került, felújítása ezért halaszthatatlanná vált. A csaknem hárommilliárd forintos rekonstrukció során eltávolítják az oda nem illő beépítéseket, visszaállítják az eredeti, Hermina út felőli főbejáratot, és pótolják a homlokzat hiányzó majolikaelemeit, a régi-új főbejárat előtt, a most ott álló betonfalak helyén impozáns rózsakert létesül – emlékeztetett a tervekre Baán László.

Tájékoztatása szerint az Olof Palme Ház nevet valószínűleg nem változtatják meg, de intézményként a Millennium Háza elnevezéssel működik majd a felújítás után. A miniszteri biztos kitért arra is, hogy a műemlék egyik felében interaktív kiállítással idézik meg a százhúsz évvel ezelőtti Budapestet, többek között egy több mint száz négyzetméteres városmakettel és AR (kiterjesztett valóság) technológiai megoldásokkal. Az épület másik oldalában a Millennium Kávéház nyílik majd meg.

Sághi Attila, a Liget Budapest-projektet irányító Városliget Zrt. vezérigazgató-helyettese felidézte, hogy a Városliget egyik legszebb épülete egyedülálló homlokzati díszítést kapott, még a pirogránit előtti Zsolnay-technológiával. Az előkészítő szakaszban ezért alapos kutatást végeztek, szerencsére fennmaradt a kerámia- és dísztéglaelemek mintakönyve, így a ház korhű módon lesz helyreállítható. Elmondta azt is, hogy miután az 1250 négyzetméter alapterületű épület a Műcsarnok számára kicsinek bizonyult, soha nem tudta megtalálni igazi funkcióját, az utóbbi évtizedekben pedig az állagmegóvásra sem fordítottak kellő figyelmet a fenntartói.

A műemléki rekonstrukció kivitelezési szerződését kedden írták alá az Épkar Zrt.-vel, Sághi Attila tájékoztatása szerint a munkálatokra tizennégy hónapot szánnak, majd ez után rendezik be a kiállítást, amely 2019-től fogadhatja a látogatókat.