Januártól tíz százalékkal emelkedhet a taxik tarifája

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara szerint a társaságok további fejlesztései és a minőségi szolgálatatás csak a jövedelmezőség növelésével biztosítható

MH-összeállítás – 2017.11.15. 01:06 –

Tízszázalékos tarifaemelést kezdeményez a fővárosi önkormányzatnál a taxis szakmai szervezetekkel és érdekképviseletekkel egyeztetve 2018 január elsejétől a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK).
A főváros 2013-ban kétszáznyolcvan forintban határozta meg a kilométerenkénti taxitarifát, és az elmúlt négy évben ezen a hatósági áron nem változtatott – idézte fel tegnap Dudás Zoltán, a BKIK közlekedési osztályának elnöke a Taxi Expo rendezvényen tartott sajtótájékoztatón. A testület javaslatot dolgozott ki, melyről el is kezdődött az egyeztetés a fővárosi önkormányzattal, a tarifáról végül a közgyűlés dönt. Javaslatuk elfogadása esetén, a tízszázalékos tarifaemelkedés alapján háromszázhúsz forintra emelkedne a kilométerenkénti fuvardíj, hetven helyett, nyolcvan forint lenne a várakozási díj, az alapdíj pedig négyszázötvenről hatszáz forintra nőne. Kifejtette, azért kezdeményezték a tarifaemelést, mert a taxis szolgáltatás iránt megnövekedett kereslet indokolná a létszám bővítését, új vállalkozások piacra lépését. Ugyanakkor a jövedelmezőség megtartása és további fejlesztések csak tarifaemeléssel valósíthatók meg.

Krisán László, a BKIK elnöke az MTI beszámolója szerint hangsúlyozta, a taxis társaságoknak is rentábilisnak kell lenniük a piacon, márpedig ezt a szektort is érinti a munkaerőhiány, és a társaságok alacsony jövedelmezősége akadályozza a fejlesztéseket, a megfelelő minőségű szolgáltatást.

Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára elmondta: a taxis szolgáltatás legutóbbi szabályozása elősegítette a szakma tisztulását, de továbbra is szükséges a közös fellépés a tisztességes vállalkozások érdekében.