Dühösen gyászolja Itália a történelmi futballbukást

Labdarúgás. Hatvan év után hiányzik majd az olasz válogatott a világbajnokságról, miután a svédek elleni pótselejtezőn 180 perc alatt egyetlen gólt sem tudott szerezni

RR – 2017.11.15. 01:04 –

Az olasz válogatott csak gól nélküli döntetlent játszott a svédekkel a jövő évi labdarúgó-világbajnokság egyik európai pótselejtezőjén, s ezzel elbúcsúzott, mert az első mérkőzést a riválisa 1–0-ra megnyerte. 1958 óta nem esett meg ilyen „szégyen” a Squadra Azzurrával, és ehhez mérhető léptékű a botrány.

Gianluigi Buffon 20171114 Sírva búcsúzott a százhetvenötszörös válogatott Gianluigi Buffon (Fotó: Reuters - Kai Pfaffenbach)

Úrrá lett a világbajnoki pótselejtezőn a tulajdonképpen az elmúlt fél évtizedben, az ezüstéremmel zárt 2012-es Eb óta mindig is jellemző „betegség” Gian Piero Ventura szövetségi kapitány csapatán: a Gianluigi Buffonra, Giorgio Chiellinire, Leonardo Bonuccira és Andrea Barzaglira épített védelem kitűnően működött – csupán egy balszerencsés, egy megpattanó labdából esett gólt kapott 180 perc alatt –, ám a támadójáték csődöt mondott. Most, a vereséggel felérő döntetlen után az olasz sportsajtó három vezető orgánuma meglehetősen egyértelműen fogalmazott. A Gazzetta dello Sport a Fine (Vége) jelzi a kiesést, de eléggé tárgyszerűen számol be a bukásról. Ugyanakkor a cím kissé áthallásos, hiszen a válogatottól búcsúzó egyik ász, Buffon képére írták. A Corriere dello Sport már egyértelműbb, Fuori Tutti (Mindenki kifelé), de ha valaki nem kapcsolt volna még, hozzátette: Ventura távozik, de nem maradhat ebben egyedül. A Tuttosport hasonló húrokat penget: Tutti a casa (Mindenki haza!), s a vezércikkéből kiderül, hogy a lap szerint Ventura távozása evidens, de nem személye az egyedüli gond, az egész rendszer megújításra szorul.

Az értékelők, köztük a leginkább érintettek, a játékosok is a búcsú tényén kívül leginkább azon sajnálkoztak, hogy a nemzeti tizenegyből való búcsúját bejelentő Gianluigi Buffon, Andrea Barzagli, Daniele De Rossi (mindhárman világbajnokok) és Giorgio Chiellini egy ilyen bukással zárta le egyébként a válogatottban is sikeres karrierjét. Nyilván nagy baj és egyben igazságtalanság lenne, ha majd az „utókor” rájuk, mint e kudarc szereplőire, és nem mint a Squadra Azzurra történetének héroszaira gondolna. Négyen együtt egyébként 476 (!) mérkőzést számlálnak az olasz válogatottban.

Buffon hétfő este elsírta magát – szívszorító látvány volt. Tehetetlenségében is sírt, a más habitusú, szenvedélyesebb De Rossi addigra már túlvolt egy veszekedésen, a szakmai stábbal pörölt a meccs alatt, amikor Ventura őt akarta beküldeni, noha a csapatnak nyilvánvalóan egy kreatív, technikás játékosra lett volna szüksége. Olyanra, mint a szintén a padon ülő Lorenzo Insigne.

Venturának mennie kell, függetlenül attól, hogy 2020-ig szerződése van a szövetséggel. Az olasz sajtóban kutakodva először azt olvastuk meglepődve, hogy a nyilvánvaló lemondása kapcsán a meccs utáni sajtótájékoztatón még arról beszélt, hogy nem mondott le, először beszélni akar Carlo Tavecchióval, a szövetség, a FIGC első emberével. Utána állítólag mégis lemondott, de azt tegnap már cáfolta. Ennél csak az meglepőbb, hogy az olasz hírügynökség, az ANSA üzenetet kapott tőle, amely szerint nem mondott le. Mi tesszük hozzá: nyilván tudja, hogy nem maradhat, de ha lemond, elesik a végkielégítéstől. Az olasz lapok szerint 700 000 euró, azaz több mint 200 millió forint a tét, tekintettel arra, hogy augusztusban írt alá új szerződést.

Az olasz sajtó Ventura „habozása” ellenére már az utódot latolgatja. Több mint 85 000 szavazó kétharmada szerint Carlo Ancelotti szerződtetése lenne az ideális megoldás, más kérdés, hogy az októberben a Bayerntől távozott edző éves fizetése – igényei szerint – legalább négymillió euró lenne, szemben Ventura másfél milliójával. (A Gazzetta szerint Antonio Conte, Massimiliano Allegri és Roberto Mancini jöhet még szóba, esetleg nem már most, hanem a nyártól.)

Arrigo Sacchi, aki már a kilencvenes évek elején megjósolta, hogy a nagy Milan játékosai közül Ancelottiból lehet a legnagyobb formátumú edző, most azt mondta: „Ancelotti nagyszerű, de a kinevezése nem elégséges. Nagyobb átalakításra van szükség!”


Kémkedés a vád

Az ausztrálok elleni világbajnoki pótselejtezőre készülő hondurasi labdarúgó-válogatott vezetői kémkedéssel vádolták meg vendéglátóikat a két csapat szerdai összecsapását megelőzően. A közép-amerikaiak szerint a Sydneyben tartott edzésüket a levegőből egy drón felvette. A párharc első mérkőzése gól nélküli döntetlennel zárult, ezért az auszrtál csapat az esélyesebb. (MS)