Minden várakozást felülmúlt idén az ingatlanfejlesztések értéke

Még mindig óriási potenciál van az irodapiacon

Gazsó Rita – 2017.11.14. 17:52 –

Újabb rekordot döntött idén az ingatlanfejlesztési piac. A befektetési tranzakciók összértéke, a belföldi befektetők arányának látványos erősödése mellett az év végéig várhatóan meghaladja a kétmilliárd eurót, ami történelmi csúcsot jelent – hangsúlyozta Takács Ernő, az ingatlanfejlesztési ágazat legnagyobb vállalatait összefogó Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület (IFK) elnöke. 

Takács Ernő szerint minden várakozást felülmúlt eddig az idei év. A prognosztizált egymillió négyzetméter helyett az IFK által átadott és a folyamatban lévő projektjek másfélmillió négyzetmétert tesznek ki, a beruházási érték pedig meghaladja a 2,2 milliárd eurót, ami abszolút rekord. Az IFK tagjai a tavalyi és az idei évben 390 ezer négyzetmétert adtak át négyszázmillió euró értékben, a jelenleg épülő projektek pedig egymillió ötvenezer négyzetmétert tesznek ki 1,8 milliárd eurónyi összegben.

Az egyesület lapunkhoz eljuttatott közleményében úgy fogalmaz: tovább pörgött idén a lakáspiac, elsősorban a családi otthonteremtési kedvezmény (csok), a kedvezményes lakásáfa és a lakáshitelezés beindulásának köszönhetően. A kiadott építési engedélyek tavalyi megugrását követően immár az újonnan épített lakások száma is mintegy 42 százalékkal nőtt fél év alatt az egy évvel korábbihoz képest. A jelenleg építés alatt álló fővárosi újlakás-projektek várható befejezése alapján az átadások 2018 év végén ugorhatnak meg. A növekedés lendületét azonban visszavetheti az építőipari kapacitáshiány, a kedvezményes áfa megszűnése 2019-től pedig akár meg is fordíthatja az eddigi kedvező trendet. A szakma, a piac szereplői ezért egyöntetűen az ötszázalékos áfa fennmaradását szorgalmazzák 2019 után is. Takács Ernő azt is hangsúlyozta, hogy a kedvezményes kulcs megszüntetése ugyan növelné a költségvetés áfabevételeit, de azonnali jelentős áremelkedést hozna, a vásárlóerő csökkenése következtében pedig ismét visszaesne az újlakás-kínálat. Végső soron az alacsonyabb gazdasági teljesítmény miatt a költségvetés is kisebb bevételt realizálna.

A magyar gazdaság növekedési üteme alapján Takács Ernő még mindig óriási potenciált lát az irodapiacon. Jelenleg alig található kihasználatlan irodaterület a minőségi „A" vagy „B" kategóriás épületekben, a fővárosi üresedési mutató sosem állt még ennyire alacsony szinten - mutatott rá. A fővárosi irodapiaci kereslet 2017 harmadik negyedévében közel 164 ezer négyzetmétert tett ki, az előző negyedévben regisztrált értéket 67 százalékkal meghaladva. A szereplők optimisták, a budapesti irodapiac akár több millió négyzetméternyi új irodahelyet is igényelhet, amelyek a következő években várhatóan meg is épülnek.

Az Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület elnöke határozott élénkülést jelzett az ipari ingatlanok keresletében és fejlesztésében is. 2017 harmadik negyedévében két épülettel, összesen 26670 négyzetméterrel bővült az ipari állomány. A budapesti agglomeráció spekulatív ipari ingatlanállománya jelenleg közel kétmillió négyzetméter. A harmadik negyedévben a teljes bérlői kereslet 122 020 négyzetmétert tett ki, ami 44 százalékos bővülést mutat az előző év azonos negyedévében mérthez viszonyítva. A bérleti szerződések 99 százalékát logisztikai parkok területeire kötötték, átlagosan 7114 négyzetméterre.

Takács Ernő a CBRE legfrissebb összeállítására hivatkozva elmondta, hogy bővülnek a kiskereskedelmi célú ingatlanfejlesztések is. Idén az ilyen célra átadott több mint 33 ezer négyzetmétert követően 2018-ban közel tizenkétezer, 2019-ben pedig 66 ezer, a rá következő két évben pedig további 85 ezer négyzetméter építése prognosztizálható. Felhívta a figyelmet arra, hogy tovább bővül a szállodák piaca is. Idén 145 szállodai szobát adtak át, jövőre 1944, míg 2019-ben pedig 549 átadása várható. 2020-2022 között pedig 1012 újabb szobával bővülhet a hálózat, ami az egyre fejlődő, idén rekorddal záró turizmusunkat tovább erősíti majd.