Nem fogadja el Moszkva az amerikai javaslatcsomagot

Nem született konszenzus az ukrán válság rendezésével kapcsolatban

MH/MTI – 2017.11.14. 12:18 –

Moszkva három javaslatot tart elfogadhatónak abból a 29 bekezdésből álló javaslatcsomagból, amelyet Washington az ENSZ-békefenntartóknak a Donyec-medencébe vezénylésére vonatkozó orosz BT-határozattervezettel kapcsolatban terjesztett elő nemrégiben.

Erről Vlagyiszlav Szurkov orosz elnöki tanácsadó tájékoztatta kedden az orosz sajtót, miután hétfőn Belgrádban megbeszélést folytatott Kurt Volkerrel, az amerikai külügymisztérium ukrajnai különmegbízottjával.
Szurkov szerint a három elfogadott javaslat "több, mint a semmi". Közölte: Volkerrel megállapodott, hogy "folytatják a munkát az álláspontok közelítése érdekében". Mint mondta, a két ország között egyetértés van a fő kérdésben, vagyis abban, hogy a minszki megállapodásokat végre kell hajtani.
Az ENSZ Biztonsági Tanácsában szeptember 5-én beterjesztett orosz határozattervezet értelmében a világszervezet kéksisakosait vezényelnék a Donyec-medencébe, és őket a demarkációs vonal mentén kellene elhelyezni, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) megfigyelőinek védelmében. Vlagyimir Putyin orosz elnök ennek feltételéül a fegyverzetek visszavonását és a délkelet-ukrajnai szakadár "köztársaságok" beleegyezését szabta.
Kijev ezzel szemben elsősorban az orosz-ukrán határra vezényelné a békefenntartókat. 
Az Egyesült Államok saját javaslatcsomagot állított össze az orosz BT-határozattervezettel kapcsolatban. 
Az RBK orosz gazdasági napilap Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter szombati közlését is idézte, amely szerint az Egyesült Államok Németországgal és Franciaországgal közösen "gyakorlatilag" kidolgozott egy közös ENSZ BT-határozattervezetet. 
Szurkov és Volker korábban, október 7-én szintén a szerb fővárosban, augusztus 21-én pedig Minszkben találkozott egymással.