Buffon könnyek között búcsúzott az olasz válogatottól

A veterán kapus nem lép pályára többet a nemzeti csapatban, amely 1958 óta először marad le a vb-ről - Barzagli és De Rossi is visszavonul a Squadra Azzurrától

MH/MTI – 2017.11.14. 07:22 –

buffonEgy csodálatos pályafutás szomorú lezárása: Gianluigi Buffont utoljára láthattuk a Squadra Azzurra kapujában. Fotó: ReutersA Juventus 39 éves kapusa könnyek között jelentette be, hogy többet nem lép pályára a Squadra Azzurrában, amely hétfőn a milánói visszavágón nem tudta ledolgozni egygólos hátrányát a svéd csapattal szemben, így 1958 után ismét lemaradt a tornáról.

"Sajnálom, de nem magam, hanem a csapat miatt. Nem értük el a célunkat, ezért vagyok csalódott, nem pedig a befejezés miatt" - mondta a Rai Sport televíziónak a gól nélküli döntetlent követően Buffon, aki a futballtörténelem első játékosa lehetett volna hat vb-részvétellel.

A 175 válogatottságával európai rekorder hálóőr köszönetet mondott valamennyi válogatott csapattársának az elmúlt húsz évből, külön kiemelte Giorgio Chiellinit, Andrea Barzaglit és Daniele De Rossit.

Buffon védelmébe vette a kritikák össztűzébe került Gian Piero Ventura szövetségi kapitányt: "A sportban csapatként veszítünk és csapatként nyerünk. Osztozunk az örömben és a fájdalomban. Az edzőnek ugyanolyan felelőssége van, mint nekünk játékosoknak".

A válogatottal 2006-ban világbajnok Buffon, aki Solnában egy megpattanó lövésből kapott gólt, úgy vélte, az olasz futball mindig is híres volt arról, hogy a nagy kudarcok után talpra áll, s ezt várja most is.

Egyelőre nem mond le az olasz kapitány

Gian Piero Ventura egyelőre nem mondott le az olasz labdarúgó-válogatott szövetségi kapitányi posztjáról, pedig csapata nem jutott ki a jövő nyári, oroszországi világbajnokságra.

Barzagli és De Rossi is visszavonul
„Ez karrierem legnagyobb kudarca. Roppant csalódott vagyok – idézi a Nemzeti Sport Andrea Barzagli szavait. Nem könnyű búcsút inteni a válogatottnak, nehezen találom a szavakat. Mindenkiben kavarognak az érzelmek. Hatalmas csalódást okoztunk. Mostantól a fiatalok veszik kézbe az irányítást, remélhetőleg többre viszik, mint mi. Nem tudom, mi hiányzott. Egy korszak véget ér, kezdődjék egy új!” - mondta a hátvéd a Rai Sportnak.
Hasonló döntésre jutott a Roma középpályása, Daniele De Rossi, aki 117 találkozón szerepelt a nemzeti együttesben: "Bejártam az egész világot ezzel a mezzel, így több, mint egy évtized után furcsa és nehéz levenni az utolsó alkalommal" - közölte a Goal.com a 34 esztendős játékos nyilatkozatát.

"Nem mondok le, mert nem beszéltem a szövetség elnökével. Értékelnünk kell a történteket, és majd meglátjuk..." - nyilatkozta Ventura, akit a keret összetétele és a csapat taktikája miatt is rengetegen kritizáltak.

A 69 éves edző hozzátette, úgy érzi, bocsánatot kell kérnie az olaszoktól az eredményért.

Az olaszok az idegenbeli 1-0-s vereség után hétfőn, a pótselejtező milánói visszavágóján gól nélküli döntetlent játszottak Svédországgal, így 1958 után maradtak le újból a világbajnokságról.

A szövetségi kapitány távozása biztosnak tűnik, mert a szerződése a hírek szerint tartalmaz egy olyan pontot, hogy menesztik, ha a válogatott nem jut ki a jövő évi tornára.

Ventura kijelentette, hosszú évek óta a labdarúgásban dolgozik, ezért tudja, hogyan dolgozza fel a mostani kudarcot.

"Megtiszteltetés számomra, hogy részese lehettem a válogatottnak, együtt dolgozhattam nagy bajnokokkal és másokkal. Ma este értettem meg igazán a nemzeti csapat irányításának jelentőségét. Természetesen nagyon csalódott vagyok" - vallotta be a szakvezető.

Buffon és a Barzagli is a vb-ről lemaradók álomcsapatában
A német dpa hírügynökség összeállította a világbajnokságról lemaradó játékosok álomcsapatát, melybe Gianluigi Buffon és Andrea Barzagli is bekerült.

Ancelotti lehet Ventura utódja, de Contét és Allegrit is esélyesnek tartják

Az olasz sportsajtóban már hetekkel a svédek elleni párharc előtt megjelent, hogy Venturának a pótselejtező kimenetelétől függetlenül távoznia kell. Lehetséges utódjaként Carlo Ancelottit, Antonio Contét, Massimiliano Allegrit és Roberto Mancinit is emlegetik. A német Bild is Ancelottit tartja a poszt esélyesének.

A kudarc miatt kérdésessé vált az olasz szövetség elnöke, Carlo Tavecchio sorsa is. Az ország olimpiai bizottságának elnöke, Giovanni Malago a közelmúltban kijelentette, Tavecchiónak le kellene mondania, ha a válogatott nem jut ki a vb-re.

Amikor a nemzeti csapat az előző, 2014-es világbajnokságon nem jutott tovább a csoportkörből, Giancarlo Abete elnök és Cesare Prandelli szövetségi kapitány is azonnal lemondott.

Válsággyűlést tart szerdán a szövetség
Szerdára közgyűlést hívott össze az Olasz Labdarúgó Szövetség (FIGC), hogy megvitassa a kialakult helyzetet. "Végtelenül szomorúak és csalódottak vagyunk, hogy nem jutottunk ki a világbajnokságra. Ez egy kudarc, amely közös megoldást kíván." - mondta kedden Carlo Tavecchio, a FIGC elnöke, hozzátéve, hogy szerdán közösen elemzik a történteket és döntést hoznak a jövőről.

Olasz sajtóvisszhang

Tuttosport:
"Az igazság fáj, és soha annyira, mint ezúttal: mert az igazság az, hogy jogos, ami történt. Olaszország nem lesz ott a vb-n, és kiérdemelte ezt, először is azzal, hogy a nép egy része fütyült, amikor a svéd himnuszt játszották. Lehet sírni, mint Buffon és sokmillió olasz. Lehet káromkodni, mint De Rossi a kispadon. Lehet hallgatni, mint Ventura, a legtisztességesebb szövetségi kapitány. Mindenki mehet haza, igen."

Corriere dello Sport:
"Ez az olasz futball valósága, története legfájóbb megaláztatása, szégyene, ami semmihez nem hasonlítható. Buffon őszinte és szenvedélyes könnyei szimbolizálják több apa összeomlását, ami elől senki, de senki nem menekülhet."

La Gazzetta dello Sport: 
"A mindent eldöntő mérkőzés másnap is fájdalmas. Ventura nem tehet mást, csak távozhat. Buffon és a többi nagy öreg számára még nehezebb lesz ezt feldolgozni, hiszen annyi nagy siker után egy ilyen visszavonhatatlan vereséggel vesznek búcsút."