Pirruszi győzelmek balos meccseken

Nem szűnnek a viták az MSZP és a DK között, Gyurcsányék egyre több körzetet követelnek, ám egy solymári időközi választáson mégis megtartják az összefogás „főpróbáját”

Bán Károly – 2017.11.14. 03:36 –

Az ördög a részletekben bújik meg, ezért elmondható, hogy az MSZP és a DK senkiben nem tudott még megállapodni a „legalkalmasabb jelöltek” személyét illetően a jövő évi parlamenti választásra – erősítették meg baloldali forrásaink.

PirrusziDK-s káröröm. Gyurcsány, Dobrev Klára, Vadai Ágnes és Varju László az első sorban (Fotó: MH)
Pirruszi győzelemként értékelte szocialista forrásunk azt a tényt, hogy Botka László miniszterelnök-jelölt távozása után az MSZP és a DK lényegében megállapodott a választási együttműködés elvi kérdéseiben. Abban mindenképpen, hogy az egyéni körzetekben közös jelölt lesz, vagyis koordinálják, ki hol állít aspiránst, a pártlista témáját pedig jegelik, csak akkor veszik elő, ha az egyéni jelöltekben már sikerült megállapodniuk. „Ugyanakkor konkrét körzetekben nem tudtak lényegében semmiben, illetve senkiben egyezségre jutni” – mondta informátorunk. Ennek az az oka – magyarázta –, hogy az MSZP alapszabálya értelmében a jelölés joga az alapszervezeteké, az elnökségnek pedig nincs vétó-, csupán egyetértési, illetve egyet nem értési joga. Ilyen esetekben a végső szót a kongresszus mondhatja ki. A szocialista pártban a menetrend szerint november 25-én kell letenni a választmány asztalára az egyéni képviselőjelöltek névsorát, ezt terjesztik a pártparlament elé, amely december 9-én hozza meg a végső döntést. Forrásunk példaként említette Újpestet, ahol a DK ragaszkodna Varju László alelnök indulásához, ám egy fiatal szocialista is bejelentkezett, aki – ha pártja nem indítja – függetlenként is elindul. A viták kapcsán a Vasárnapi Hírek arról írt, hogy Gyurcsány Ferenc pártja három olyan, nyerhetőnek tűnő körzetet is kinézett magának, amelyet jelenleg MSZP-s politikusok képviselnek a parlamentben. Angyalföldről, Újpestről és Rákospalotáról van szó, ám – mint forrásainkkal egyezően írják – „erős a helyi szocialisták ellenállása”.

A Pest megyei solymári időközi választást illetően – amelyet december 10-én tartanak – azonban nemhogy vita nincs az ellenzéki pártok között, hanem még a teljes körű összefogás is megvalósul. Az MSZP és a DK mellett ugyanis az Együtt–Párbeszéd és az eddig mindenkitől elzárkózó LMP is támogatja a független civil jelöltet. Ebben szerepet játszhat, hogy itt az ellenzék kevés esélyt lát, hiszen korábban a KDNP-s Gaal Gergely a szavazatok hatvan százalékát szerezte meg a körzetben, s az ő parlamenti képviselősége miatti lemondása nyomán kell most időközi választást tartani. Egy forrásunk erről azt mondta, elképzelhető, hogy a „puding próbájáról” van szó, az említett pártok ezen a választáson mérnék meg, mit hozhatna egy ilyen „csapat-összeállítás” egy elviekben nehezen nyerhető választási körzetben. Kivált úgy, hogy itt a Jobbik korábban nem rúgott labdába, Murányi Levente csupán a szavazatok tíz százalékát szerezte meg a 2014-es parlamenti választáson.