Bácskai: Kiváltság Ferencvárosban élni

Budapesti mozaik. Fontosnak tartom, hogy mielőtt bármilyen jelentősebb fejlesztésbe fognánk, kikérjük a helyi lakosság véleményét – mondta lapunknak a polgármester

Jobbágyi Zsófia – 2017.11.14. 03:33 –

„A kerületre mindig is jellemző volt az igazi vitákon alapuló, civilizált politikai kultúra, remélem, ez így is marad”

A rendszerváltás óta különböző viták folynak a politika és a politikusok megítéléséről, és arról, van-e hitelük. A választók szemében azonban e tekintetben messze a legfelső szinten a polgármesterek állnak – mondta lapunknak adott interjújában Bácskai János, Ferencváros fideszes polgármestere, aki jó döntésnek tartotta, hogy a Fővárosi Közgyűlésben megszűntek a frakciók. A kerületet ért ingatlanbérbeadási vádakkal kapcsolatban közölte, senki sem részesült semmilyen előnyben.
bacskaiHa egy polgármester megjelenik valahol, tisztelettel fogadják – mondta Bácskai János (Fotó: Bodnár Patrícia)
– Az előző hétvégén zajlott le az FTC-Debrecen mérkőzés a Groupama Arénában, ahol a szurkolók között verekedés, sőt, késelés alakult ki. A stadion viszont hosszú idő után megtelt. Ott volt a meccsen?

– Nem voltam ott, a parlamenti focicsapat tornáján vettem részt. Amikor a Fradi vezetősége – amelynek tagja vagyok – úgy döntött, beengedi az összes szurkolót a stadionba, annak éppen az volt a célja, hogy visszahozzon minél több drukkert. Az elkötelezett drukkerek igazi futballhangulatot varázsoltak az arénába. Sajnos azonban az FTC–Debrecen mérkőzésen azok is megmutatták magukat, akik nem azért érkeztek, hogy a Fradit biztassák. A verekedést illetően tudomásom szerint a nyomozás gőzerővel folyik. A rendőrség és a Fradi vezetősége is azon van, hogy minden egyes bűnöst megtaláljanak, és örökre kizárják őket a meccsekről. Egyszerű: az menjen focimeccsre, aki szurkolni akar.

– A nyilvánosságra hozott felvételekből és egyéb körülmények alapján úgy tűnik, hogy a konfliktus előre megtervezett volt. Hogy látja ezt?

– Utólag már nem érdemes ezzel foglalkozni. Most azt kell pontosan meghatározni, hogyan lehet garantálni a szurkolók biztonságát minden egyes meccsen. Én személy szerint jobban örülnék annak, ha a Fradi focisikereiről szólnának a hírek, és nem a balhékról. Jelenleg versenyben vagyunk az első helyért a bajnokságban, szerintem ez a lényeges.

– November 6-án indult el a 3-as metró északi szakaszának felújítása, ami a vártnál gördülékenyebben megy. Erre számít a saját kerületében is, amikor eljut odáig a korszerűsítés?

– Sokan dörzsölték a tenyerüket, és reménykedtek abban, hogy káosz lesz, de nem jött be. A budapestiek mindig bebizonyítják, hogy intelligensek, toleránsak, és lehet rájuk számítani a városfejlesztések során. Ha a metrófelújítást kivesszük a politikai kontextusból, akkor szakmai szemmel nézve meg kell állapítani, hogy a metró mint közlekedési eszköz pótolhatatlan. Mindannyiunk közös érdeke, hogy korszerű, biztonságos eszközökön közlekedjenek a budapestiek. Mindent meg fogunk tenni annak érdekében, hogy minél zökkenőmentesebben közlekedjenek a felújítási munkálatok alatt a pótlójáratok, hogy az emberek mindennapi élete menjen tovább a szokásos medrében. Ebben számítunk az ellenzék bölcsességére is, vagyis arra, hogy nem fogják felhasználni ezt politikai haszonszerzésre, és hogy nem fognak feleslegesen hangulatot kelteni. Mindenesetre le a kalappal a budapestiek és köztük a ferencvárosiak előtt is, hogy ilyen nagy türelemmel és megértéssel viselik ezt a nehéz átmeneti időszakot.

– Mit szól Horváth Csaba MSZP-s képviselő élő bejelentkezéséhez?

– Nem volt elegáns. Amit tett, azzal magát minősítette.

– A Fővárosi Közgyűlésben 2014 óta már nem frakciók, hanem a polgármesterek ülnek, éppen azért, hogy kevésbé átpolitizált, inkább szakmai legyen a munka, és mindenki a saját kerületének érdekét is érvényesítse. Teljesült a cél?

– A kétszintű önkormányzati rendszer működőképességének egyik sarkalatos pontja, hogyan lehet egyrészt a kerületek, másrészt a budapestiek érdekeit képviselni. Ha mindenki csak a saját szempontjait venné figyelembe, akkor Budapest nem működne. Azonban a főváros fejlődik, ezt az ellenzék is elismeri a színfalak mögött. Azt azonban tudjuk jól, sok még a tennivaló. Éppúgy, mint Ferencvárosban, mi is igazi világvárost akarunk teremteni. Kerületi szinten ehhez szeretnénk a munkánkkal hozzájárulni. Amikor 2016-ban átvehettük az egyik legjelentősebb nemzetközi ingatlanfejlesztési díjat, ezt a szemléletet is díjazták. Ferencváros hitelessége azon is múlik, hogy az itt élők azonosulni tudjanak a fejlesztési irányokkal. Ezért nagyon jó döntés volt a frakciókat megszüntetni. A rendszerváltás óta különböző viták folynak a politika és a politikusok megítéléséről, és arról, van-e hitelük. A választók szemében azonban e tekintetben messze a legfelső szinten a polgármesterek állnak. Ha egy város- vagy egy kerületvezető megjelenik valahol, mindenképpen tisztelettel fogadják függetlenül attól, hogy szeretik-e vagy sem. Ennek különböző okai vannak.

– Miért tud hitelesebb lenni egy polgármester, mint például egy országgyűlési képviselő?

– Talán azért, mert bár mind politikusok, különböző szinteken mozognak. Az országgyűlési képviselő törvényalkotó, ennek a hatása pedig legtöbbször nem jelentkezik a mindennapokban. Egy honatya ténylegesen sem érintkezik annyit az állampolgárokkal, de nem azért, mert restebb lenne, mint egy városvezető, hanem azért, mert nincs annyi hétköznapi kapcsolódási pontjuk. Egy ferencvárosi lakos problémái például nem jutnak el a parlamentig, de nem is kell, hogy így legyen. Az ő gondjaikért a polgármester a felelős. A másik ok pedig maga a politika. Érdemes összevetni, hogy hány százalékban politikus egy polgármester az országgyűlési képviselőkhöz képest. Utóbbi száz százalékban, előbbi pedig csak részben. Egy megválasztott városvezető a szavazás utáni díszbeszédében azt kell mondja az ott élőknek, mindenki polgármestere leszek. Nem is viselkedhet másként, ha komolyan végzi a munkáját.

– Egy LMP-s és egy együttes helyi képviselőt kizártak az egyik önkormányzati bizottságból, ami nagy médiavisszhangot keltett. Miért volt erre szükség?

– A képviselő-testület egy bizottságból hívta vissza őket, azaz konstruktív módon továbbra is politizálhatnak a kerületben, hiszen minden információhoz hozzáférnek. Azonban ezt megelőzően szereptévesztésben voltak. A kerületben eddig ismeretlen bulvárpolitizálást próbáltak megvalósítani. Ezzel szemben Ferencvárosra mindig is jellemző volt az igazi vitákon alapuló, civilizált politikai kultúra, remélem, ez a jövőben is így marad.

– Támadták a kerületet az ingatlanbérbeadások miatt is, amellyel kapcsolatban februárban még hűtlen kezelés miatt nyomozott az ügyészség. Állítólag fideszes politikusok áron alul bérelhettek vagy vehettek meg felújított önkormányzati bérlakásokat. Hol tart ez az ügy?

– Az ingatlanbérlés szabályai mindenki számára nyilvánosak voltak, és most is azok. Senki sem részesült semmilyen előnyben a folyamat során. Ettől függetlenül a még teljesebb átláthatóság érdekében lakásgazdálkodási koncepciót készít a képviselő-testület, ezzel is elősegítve a városrehabilitáció további sikerét, ami egyben minden ferencvárosi közös sikere. A városfejlesztés és a rehabilitáció alapjai ugyanis közösek. Ferencvárosban a rehabilitáció a zöldterületek bővülésével, a komfort nélküli lakások számának csökkentésével és az épületek történelmi jellegének megőrzésével jár együtt. Már napirenden van a Településképi Rendelet és a Településképi Arculati Kézikönyv véglegesítése is, ezeket természetesen az itt élők bevonásával alakítják ki az önkormányzat szakemberei. Fontosnak tartom, hogy mielőtt bármilyen jelentősebb fejlesztésbe fognánk, kikérjük a ferencvárosiak véleményét.

– Azt mondta, Ferencváros korábban és most is jól működik. Mit értett ez alatt?

– A kerületben elképesztő potenciál rejtőzik. Gazdasági, kulturális és emberi értelemben is. Idén kétszázhuszonöt éves a kerület, ez kilenc emberöltő. A századvégen megalapították a Fradit, ami elválaszthatatlan a ferencvárosi identitástól. A csapat huszonkilencszeres bajnok, több szurkolója van, mint az összes klubnak együttvéve. Amikor elmegyünk a csíksomlyói búcsúra, és visszük a Ferencváros-táblát, akkor a mellettünk álló erdélyi magyar emberek kikiabálnak a fohászból, hogy „Hajrá, Fradi!”. Hatalmas ereje van a klubnak, és a magyar sportban felülmúlhatatlan brand. Ez nagyon sokat vissza is ad kerületnek is. Ahogyan az is, hogy József Attila itt született, és tizennégy éves koráig itt élt. Mondjuk, hogy költészete alapját a Ferencvárosban átélt szenvedései adják, mert nagyon nehéz körülmények között élt. Ha már a történelemnél tartunk: az Unicum is hozzánk köthető, bár a Zwack család legendás itala idősebb, mint Ferencváros, hiszen 1790-ben mondta II. József az udvari orvosának – a család egyik ősének –, amikor az a gyógynövénylikőrrel kínálta, hogy „Das ist ein Unicum!” A gyár 1892-ben költözött ide, akkor még a puszta közepére. Azóta persze a város körbenőtte a gyárat. Nálunk épült meg az első magyar lóversenypálya is, ami arról nevezetes, hogy Kincsem, a csodaló az első és az utolsó versenyét is itt futotta. A sort hosszasan lehetne folytatni, némi képzavarral élve, miért „unikális” hely Ferencváros.

– Visszatérve a jelenbe, hogy áll a Bakáts tér és a templom felújítása?

– Rendelkezésre áll a pénz a templom eredeti állapotának rekonstrukciójára. A munka hamarosan elkezdődik, majd a tér rekonstrukciójába is belefogunk, amit ki fogunk nyitni a Duna felé. A templomnak 2019-re kell megújulnia, fél évvel a beruházás vége előtt pedig kiírjuk a közbeszerzést a tér átalakítására is.
A napokban erről a beruházásról is személyesen konzultálok az itt élőkkel.

– Várostörténeti szempontból valóban nagy múltra tekint vissza a városrész. Azt is mondta, rengeteg potenciál van benne. Hogyan kamatoztatják ezeket?

– Ha csak az ingatlanhelyzetet nézzük, lakásbérlethez szinte lehetetlen Ferencvárosban hozzájutni, mert pillanatok alatt elkapkodják a kiadó lakásokat. Ennek azonban közvetett oka is van, dinamikus, jól megközelíthető, fiatalos lendületű kerületről beszélünk. Az ingatlanárak ár-érték arányban itt a legjobbak, nagyon jól tartják az értéküket. Emellett több ezer lakás építése zajlik jelenleg is, családok költöznek be, bővül a kerület, ezzel együtt pedig az önkormányzati feladatok is, amelyeknek örömmel nézünk elébe. Mindig jobb egy láthatóan fejlődő kerületet irányítani, mint egy gondokkal küszködő, felzárkóztatásra várót. Röviden összefoglalva, Ferencváros erős kerület, ami minden területen érezhető. Fejlesztettük például a szociális ellátórendszert is, 1989-ben csak négyen dolgoztak ezen a területen, ma már százötvennégyen. A kerület romakoncepcióját nemrég tüntették ki országos díjjal, de kétszer kaptuk már meg az Idősbarát Önkormányzat címet is. Az elért eredmények azonban nem súlyként nehezednek ránk, hanem motivációt jelentenek. Nem szeretnék máshol polgármester lenni, csak itt, mert igazi kiváltság Ferencvárosban „élni, dolgozni, múlatni az időt”.