Több az álláskereső Spanyolországban

Hatékony stratégiával a dél-európai állam 2020-ra találhat vissza válság előtti önmagához

Viland Gabriella – 2017.11.14. 03:09 –

A szokásoshoz képest is hatalmasat nőtt a munkanélküliség egy hónap alatt Spanyolországban. Az idénymunkák lezárultát követően átmenetileg minden évben megemelkedik az álláskeresők száma, azonban az idei adatokban a katalán népszavazás gazdasági hatásai is megmutatkoznak.

Októberben 1,67 százalékkal, mintegy 57 ezerrel nőtt a munkanélküliek száma szeptemberhez viszonyítva a dél-európai országban. A legnagyobb mértékben a szolgáltató szektorban és a mezőgazdaságban lett több a munkanélküli az év tizedik hónapjában. A tárca közleményében hangsúlyozta, október hagyományosan az a hónap, amikor nő a munkanélküliség, mivel lejárnak a nyári időszakra kötött munkaszerződések. A szezonális hatás, a mezőgazdaság és a szolgáltató szektor intenzívebb nyári munkaerő-igénye miatt nem célszerű messzemenő következtetéseket levonni az októberi adatokból – magyarázta lapunknak Szabó Barnabás, a Külügyi és Külgazdasági Intézet szakértője. Erre a spanyol statisztikai hivatal (INE) jelentése is utalt azzal a kijelentéssel, hogy januártól októberig csökkent a munkanélküliség.

A ráta 2012 óta folyamatosan csökkenő tendenciát mutat, ami a spanyol gazdaságnak a 2008-as pénzügyi-gazdasági válság utáni újjáéledését jelzi. Amennyiben a 2020-as célkitűzés megvalósul, megközelítheti a válság előtti mutatókat – erre a tendencia alapján van valamennyi esély, de azért ambiciózus terv – tette hozzá a szakértő. Az októberi munkanélküliség növekedése más részről intő jel arra, hogy a spanyol kormánynak hatékonyabb stratégiát kellene kidolgoznia a turizmus és a mezőgazdaság munkaerőigény- ingadozásának kompenzálására. A mezőgazdaság szezonalitásának kezelése talán kevésbé járható stratégia, de egy jól kalibrált turizmusfejlesztési koncepció hozzájárulhatna ahhoz, hogy Spanyolország ne csak a nyaraló turistáknak legyen kedvelt célpontja. Szabó Barnabás szerint napjainkban Spanyolországban az is fontos kérdés, hogy a katalán függetlenségi törekvések, illetve azok kezelése mennyiben árt az ország gazdaságának. A katalán szeparatisták megfékezése céljából a spanyol kormány számos spanyol céget inspirált arra, hogy a székhelyét áthelyezze Katalóniából Spanyolország más régióiba. Ez a lépés azonban semmiképpen nem a helyzet megoldása, inkább olaj a tűzre. A politikai instabilitás miatt más, nemzetközi cégek is elhagyhatják az országot.

A konfliktus elhúzódásával nemcsak Katalónia, hanem egész Spanyolország munkaadókat veszíthet, ami negatív hatással lesz a munkanélküliség alakulására.