Határozott válasz az informatikushiányra

Robbanásszerűen nőtt a felvételizők száma

Zováthi Domokos – 2017.11.14. 02:54 –

Idén először ugrásszerűen nőtt az informatikai képzésekre felvettek száma. Az uniós átlagnál több hallgatóra lenne szükség, a kormányzat együtt dolgozik az egyetemekkel a szektorban tapasztalható szakemberhiány leküzdésén.

Kormányzati akarat, a hallgatók és a képzési intézmények együttes összefogásával lehet és kell kezelni az ágazati munkaerőhiányt – közölte Horváth Zita, a felsőoktatásért felelős államtitkár tegnap egy szakmai konferencián az MTI tudósítása szerint. Megjegyezte, hogy ma még szinte nem is látható helyeken fog megjelenni a jövőben az informatikushiány, amire a képzéseknek választ kell adni. Jövőre a tervek szerint három új szak indul, alapszakon egy, mesterszakon pedig kettő.

A kormányzat együtt dolgozik a terület vállalataival annak érdekében, hogy növekedjen a matematikát, műszaki és természettudományokat tanulók aránya. Megjegyezte: az informatikai képzési terület az összes területhez képest speciális, mivel lényegesen gyorsabban változik a tudományos ismeretanyag. Elmondta azt is, hogy a szakon tanulók számára új ösztöndíjprogramot dolgoznak ki, ezt legkésőbb 2018 szeptemberében vezethetik be. Az érdeklődők számára jó hírnek nevezte, hogy jelenleg is nagyon vonzóak a fizetések az ágazatban, és az utolsó éves alapszakos hallgatókat már alkalmazzák a cégek.
A 2017 trendforduló az informatikai felsőoktatásban címmel az Informatikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ), az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, valamint a Budapesti Műszaki Egyetem által megtartott rendezvényen. Laufer Tamás, az IVSZ elnöke arról beszélt, hogy míg az elmúlt tíz évben évente átlagosan egy százalékkal, addig tavaly már tíz százalékkal nőtt a képzésre jelentkezők száma, ami robbanásszerű emelkedés.

Elmondta, hogy ma Magyarországon huszonhárom százalékos a felsőoktatásban a műszaki szakokon tanuló hallgatók aránya, ami megfelel az uniós átlagnak. Az IVSZ szerint negyven százalék lenne szükséges az informatikushiány megelőzéséhez és megszüntetéséhez. Kiemelte: két évvel ezelőtt huszonkétezer informatikus hiányzott az ágazatból, becsléseik szerint ez a szám jelenleg már meghaladja a harmincezret. Megjegyezte, hogy az ágazat fizetései a nyugat-európai átlagnak megfelelően alakulnak Magyarországon is.