Milliárdok népi kultúrára

Ötvenmillió a Fonónak – Indul a Csoóri Sándor Program

OP – 2017.11.14. 02:41 –

Két és fél milliárd forintot osztanak szét mintegy 1400 szervezet között a népi kultúrát támogató Csoóri Sándor Programban, és a kormány 50 millió forintot biztosít a Fonó Budai Zeneház felújításának előkészítésére .

Főhajtást érdemel a világ legjobb világzenei kiadói közé is tartozó Fonó. Tevékenységét erősíti, hogy az UNESCO a táncházmozgalmat és a Kodály-módszert is felvette a védett szellemi kulturális örökségi listára. A Fonó épülete felújításra szorul – indokolta Hoppál Péter az MTI tudósítása szerint azt a kormánydöntést, amely a kivitelezéshez szükséges tervek elkészítésére ötvenmillió forintot ad az intézménynek. Mint kifejtette, a Fonó Budai Zeneház terei, infrastruktúrája, hangtechnikai eszközei egyaránt felújításra és fejlesztésre szorulnak, a november 8-i kormányhatározat ezért vette fel a Fonót a kulturális intézmények felújítási programjába. Az MTI információi szerint jövő nyáron indulhatnak a munkálatok. Hoppál Péter megemlítette, hogy a Hagyományok Házának otthont adó Budai Vigadó épületének teljes felújítása a tavaszra fejeződhet be, így 2018 nyarától ismét a régi helyén folytathatja tevékenységét az intézmény.

Az államtitkár beszámolt arról, hogy 1376 jogi személyiséggel rendelkező szervezet kap támogatást a most induló Csoóri Sándor Programban. A kezdeményezés célja a hazai magyar és nemzetiségi, valamint a határon túli magyar néptánc-, népzenei együttesek és népdalkörök segítése. A programban a legalább két éve működő, nem hivatásos csoportok vehetnek részt. A támogatott szervezetek között 592 határon túli. A Csoóri Sándor Program támogatottjai között van a Fonó Budai Zeneház is, amely ez évi finanszírozására 40 millió forint kiemelt támogatást kap. Az államtitkár szólt arról, hogy a program támogatottjai általában 700 ezer és 8,2 millió forint közötti összeget kapnak. Az idei 2,5 milliárdos támogatás jövőre 5 milliárdra nő, és az ideitől eltérően már nyílt pályázatot írnak ki.

A sajtótájékoztatón Balogh Júlia, a Csoóri Sándor Alap tanácsadó testületének elnöke arról beszélt, hogy a programban két év alatt elérhető 7,5 milliárd forint olyan hatalmas segítség, amekkorát a népi kultúra még soha nem kapott Magyarországon.