Kétszázmillió nőről szól a diabétesz világnap

A felmérések szerint a cukorbetegség – amely ha kezeletlen marad, súlyos károkat okozhat a magzatnak is – világszerte a kilencedik vezető halálok a gyengébb nem körében

PS – 2017.11.14. 02:36 –

Idén a diabétesz világnapja alkalmából a nők veszélyeztetettsége került a figyelem középpontjába. A felmérésekből kiderült, világszerte csaknem kétszázmillió nő szenved cukorbetegségben.

A diabétesz világnapját minden évben november 14-én ünneplik. Ugyanis 1891-ben ezen a napon született Frederick Grant Banting kanadai orvos, akinek Charles Besttel közös kutatásai vezettek az inzulin 1922-ben történő felfedezéséhez. A világnapot első alkalommal 1991-ben szervezte a Nemzetközi Diabetes Szövetség (IDF) az Egészségügyi Világszervezettel (WHO) közösen, és végül az „Unite for Diabetes” kampány  vezetett a betegség elleni küzdelem világszintű összefogásához. A diabétesz világnapot 2007-től az ENSZ felügyeli és támogatja, szimbóluma pedig egy kék kör, amely a cukorbetegséggel küzdő szervezetek és személyek világszintű közösségét jelképezi.

Míg 1980-ban még csak száznyolcmillió, addig mostanra csaknem félmilliárd cukorbeteg ember él a világon, közülük százkilencvenkilencmillió nő. Számuk 2040-re várhatóan háromszáztizenhárommillióra emelkedhet – írja honlapján a Magyar Diabetes Társaság.

A cukorbetegség  világszerte a kilencedik vezető halálok a nők körében. Az egyes típusú (általában genetikai eredetű) diabéteszben szenvedő nők körében a korai vetélés vagy a magzati fejlődési rendellenesség kockázata rendkívül magas.

A Nemzetközi Diabetes Szövetség kampányban figyelmeztet arra, hogy minden nőnek joga van az egészséges jövőhöz. Felhívásuk szerint minden tíz nőből egy cukorbeteg, és hétből egy szülés terhességi cukorbetegséggel (GDM) társul. Ezért fontos, hogy a nők és az anyák is megfelelő szűrésben, gondozásban és betegellátásban részesüljenek, az egészségügyi dolgozókat pedig fel kell készíteni a terhesség alatti  cukorbetegség felismerésére. Hozzátették, hogy a kettes típusú (nem genetikai eredetű) cukorbetegség nagy része megelőzhető lenne az egészséges életmódra való áttéréssel. A nők mint anyák, óriási befolyást gyakorolnak gyermekeik hosszú távú egészségi állapotára azzal, hogy megfelelő táplálkozási és életmódbeli szokásokra nevelik őket.

Magyarországon 2003 és 2015 között megduplázódott a cukorbetegek száma, az adatok szerint jelenleg hétszázötvenezer regisztrált cukorbeteg él az országban. A szakemberek úgy tartják, ugyanennyi lehet a kezeletlen betegek száma is.

A cukorbetegek világnapja alkalmából az ország több pontján is szerveznek programokat. Ma este például a Margitszigeti Atlétikai Centrumban jótékonysági futóverseny lesz, ahol a nevezési díjakból befolyt összeget a diabéteszes gyermekekért dolgozó Szurikáta Alapítványnak ajánlják fel.