Földrengés a határon

Az Iránt és Irakot megrázó erős földmozgásnak már több mint háromszázhúsz halottja és ötezernél is több sebesültje van, de a mentőegységek további áldozatokra számítanak

MH-összeállítás – 2017.11.14. 02:32 –

A friss adatok szerint csak Iránban már háromszázhúsz felett jár az Irak és Irán határtérségét megrázó földrengés halálos áldozatainak száma, és a hírügynökségek ötezerháromszáz sebesültet említenek. Közben a mentőalakulatok az idővel versenyt futva keresik a túlélőket.

fölfrengesLakóházak százait döntötte romba a földrengés (Fotó: Reuters/Ako Rasheed)
Az éjszaka folyamán megugrott az Iránt és Irakot is megrázó erős földrengés halottainak száma. A Richter-skálán 7,3-es erősségű rengést mindkét ország több száz kilométerre fekvő fővárosaiban, sőt a sokkal távolabb fekvő Izraelben is érezték. A félhivatalos iráni Isna hírügynökség reggel háromszázhuszonnyolc halottat említett kórházi forrásokra hivatkozva.

A legtöbben Irán kurdok lakta nyugati tartományában vesztették életüket, és jóval több mint ötezer felett jár a sebesültek száma. Irakból nagyságrendekkel kevesebb halottról – hat emberről és ötven sebesültről érkezett hír. A mentőalakulatok az éjszaka során elkezdték a kutatást az összeomlott épületek alatt rekedt túlélők után. Szarpol-e-Zahab iráni városban, amely tizenöt kilométerre fekszik a határtól, több mint száznegyvenen haltak meg. Súlyosan megrongálódott a város kórháza, így nagyon nehéz a több száz sebesült ellátása.

Több iráni és iraki városban szünetel az áramszolgáltatás, és az utórengésektől tartó emberek a parkokban és az utcákon töltötték az éjszakát. Az iráni Vörös Félhold szerint hetvenezer embernek kell menedéket találni, a szeizmológusok ötven utórengést regisztráltak. A mentést nehezíti, hogy a törmelékek sok utat elzártak, és így nem lehet eljutni több faluba. Az iraki oldalon, a kurd autonómia területén fekvő Darbandihan városban a legsúlyosabb a helyzet. Itt is megrongálódott a körzeti kórház, és megszűnt az áramszolgáltatás. A földmozgás olyan erős volt, hogy a távol fekvő Bagdadban főleg a magas épületek sok lakosa az utcán keresett menedéket, attól tartva, hogy összedőlnek a házak.