A Premier League sztárjai az angolok

Labdarúgás. Ma este Londonban Anglia–Brazília, Kölnben Németország–Franciaország felkészülési mérkőzést rendeznek, Dublinban, az Írország–Dánia összecsapáson a világbajnokság a tét

RR – 2017.11.14. 02:17 –

Ma este több nagy presztízsű barátságos mérkőzést játszanak szerte Európában. Az Anglia–Brazília és a Németország–Franciaország párosítás a jövő nyáron, az oroszországi világbajnokság elődöntőjében is „elmenne”.

Több mint három esztendeje már, hogy az aranyzöld mezes brazil válogatott éppen annyira megalázó, mint amennyire futballtörténelmi vereséget szenvedett a Nationalelftől a hazai rendezésű Mundialon. Akkor sokan azt jósolták, a brazilok talán soha nem tudnak majd visszakapaszkodni a legszűkebb elitbe, de legalábbis egy világbajnoki cikluson belül szinte biztosan nem kerülnek oda. Ám az egyetlen ötszörös világbajnok gárdának nagyon jót tett, hogy Tite (hivatalosan: Adenor Leonardo Bacchi) 2016 nyarán átvette a válogatott irányítását. Vele tizenhat mérkőzést vívott eddig a selecao brasileira, s egyetlen, Szingapúrban rendezett, az argentinok elleni barátságos mérkőzést leszámítva, veretlen maradt.

A mérlege 13 győzelem, 2 döntetlen, 1 vereség. A dél-amerikai világbajnoki selejtezőkön szinte minden rivális szenvedett – a brazilok nem, ők már az idei nyár elején biztosították a továbbjutást. 2014 nyara óta (természetesen) változott a keretük, de a Daniel Alves, Thiago Silva, Marquinhos, Marcelo védelem továbbra is hadra fogható, a két szélsőhátvédet ma a legjobbnak tartják a világon a maga posztján. A középpályán Paulinho és Fernandinho „régi motoros”, ugyanakkor Casemiro és Philipp Coutinho a legutóbbi vb óta épült be. Elöl Neymar immár vagy fél évtizede az első számú brazil játékos (pedig az 1992-es „nagy generációjukhoz” tartozik, mint Casemiro, Coutinho vagy az első számú kapus, a római Alisson Becker), de ott van már mellette az új csillag, a mindössze húszéves, az első 12 válogatott meccsén hét gólt szerző Gabriel Jesus. (Az alaptizenegy mellett még olyan „tartalékok” között válogathat Tite, mint Ederson, a Manchester City kapusa, Alex Sandro, a Juventus védője, Willian, a Chelsea középpályása, Firmino, a Liverpool csatára, s talán mindegyikük előtt David Luiz, a Chelsea védője.) Érdekes változás a korábbiakhoz képest, hogy a ma este a Wembley-be hivatalos keret hét (!) tagja is angol sztárcsapat alkalmazottja. A brazilok és az angolok a huszonhatodik alkalommal találkoznak (tv: Sport 2, 21.00), a közös múltjukban olyan emlékezetes találkozók szerepelnek, mint a 2002-es, sizuokai vb-meccs (feledhetnénk-e
Ronaldinho gólját?), az 1984-es angol siker a Maracanában (John Barnes élete mérkőzését játszotta), az 1970-es, guadalajarai 1–0 Jairzinho góljával (ott mutatta be Gordon Banks a valaha látott legnagyobb védést) és az 1964-es, riói 5–1 (Pelé álomjátékával). A dél-amerikaiak tizenegy, az angolok négy mérkőzést nyertek meg eddig. Gareth Southgate csapata szívesen javítana a mérlegen, de egyelőre egy nagy út elején jár. A múlt héten a németek ellen az utóbbi 35 év, a válogatottságokat tekintve legtapasztalanabb csapata állt ki.

A kapitány idén már tizenegy újoncot avatott, s még ma este is bevetésre vár Angus Gunn, Lewis Cook és az utóbbi évek legprímább angol tehetségének tartott Dominic Solanke. Southgate egyébként azt tervezi, hogy jövőre az egyik felkészülési mérkőzés végén tizenegyes-párbajt rendez, amelyen játékosai gyakorolhatnának az oroszországi világbajnokságra.

Kölnben Németország-Franciaország barátságos összecsapást rendeznek, ahol mindkét kapitány, kísérletezhet a vb jegyében.

Dublinban viszont már a világbajnoki részvétel a tét, Írország Dániát fogadja, az első mérkőzésen gól nélküli döntetlen után.