Több száz halálos áldozatot követelt a földrengés Iránban

Orbán Viktor részvéttáviratot küldött az iráni elnöknek

MH/MTI – 2017.11.13. 16:38 –

A legfrissebb adatok szerint több mint négyszáz halálos áldozatot követelt az Irán és Irak határvidékén vasárnap éjszaka bekövetkezett, 7,3-es erősségű földrengés, a sérültek száma meghaladja a hétezret - közölték a hatóságok. A földrengés Iránban jóval több áldozatot követelt, mint Irakban.

irániFotó: Reuters

A halálos áldozatok száma 407, mintegy 6700 ember sérült meg - jelentette hétfőn az AP amerikai hírügynökség az iráni hatóságok tájékoztatására hivatkozva.

Orbán Viktor részvéttáviratot küldött az iráni elnöknek
Orbán Viktor miniszterelnök Haszan Róháni iráni elnöknek írt táviratában a magyar nép nevében kifejezte részvétét a térséget sújtó földrengés áldozatai családjainak - közölte Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke hétfőn este.
"Mély szomorúsággal értesültem az Irán nyugati régióiban pusztító földrengésről. Ezekben a nehéz időkben a szívünk az iráni néppel van, és azokkal a bátor hősökkel, akik e tragikus katasztrófa túlélőinek megtalálásán és segítésén dolgoznak" - írta Orbán Viktor.

 

Az amerikai földtani intézet (USGS) mérése szerint a rengés epicentruma Halabdzsa iraki várostól 31 kilométerre volt, s fészke kicsinek számító 23 kilométeres mélységben volt, ami hozzájárult ahhoz, hogy nagy pusztítást okozzon. A földmozgást még a Földközi-tenger partján is érezni lehetett.

Több mint száz utórengés történt, köztük több meghaladta a 4-es erősséget.
A katasztrófa leginkább Irán észak-nyugati részét, Kermánsáh tartományt sújtotta, a legnagyobb kárt elszenvedő város Szárpuli Záháb, de további 13 iráni tartományban is érezték hatását. Az országban az eddigi jelentések szerint 328-an haltak meg, és 3950 a sérültek száma.

Haszan Róháni elnök közleményében felszólította e tartományok mentésért felelős szerveit, hogy teljes mértékben működjenek együtt és minden lehetséges kapacitást felhasználva segítsenek a bajbajutottakon.
Kermánsáhban a lakosság nagy része a mezőgazdaságból és az állattartásból él, és vályogházban lakik. 

A rengés földcsuszamlásokat is előidézett Iránban, amelyek nehezítik a mentést - jelentette az iráni állami tévé. Több mint 70 ezer embernek kell szükségszállásra költöznie - közölte az iráni vörös félhold.

iráni földrengés-reuters2Fotó: Reuters


Gary Lewis, az ENSZ iráni koordinátora hétfői Twitter-bejegyzésében kifejezte részvétét a földrengés áldozatainak és hozzátartozóinak, és felajánlotta a világszervezet segítségét.

Hétfőn két részvétnyilvánító üzenetet küldött államtitkárságán keresztül Ferenc pápa. "Őszentsége a vigasz és az erő isteni áldását kéri a sérültekre, illetve a mentésben és helyreállítási erőfeszítésekben részt vevő sürgősségi és polgári hatóságokra" - idézte a szentszéki államtitkár a katolikus egyházfőt.

Irakban az északi, főleg kurdok lakta régiót sújtotta a rengés, azon belül főleg Darbandihán, Halabdzsa, Erbíl és Duhok városokat. Legkevesebb nyolcan haltak meg, a sérültek számát pedig 535-re tette az iraki egészségügyi minisztérium.

Sok lakos a szabadban töltötte az éjszakát mindkét országban a további rengésektől való félelmében.

A földrengés ezenkívül jelentős károkat okozott a Tigris egyik mellékfolyójának, az iraki főváros, Bagdad közeléből egészen a középnyugat-iráni Hamadán tartományig terjedő Dijála-folyó egyik gátjának. Rahmán Háni, a gáz igazgatója elmondta, hogy mind vízszintes, mind függőleges irányban láthatóak repedések a gáton, amelynek egyes részei megsüllyedtek.